Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolchef får ett års lön

Älvdalens förre skolchef Ingrid Elmgren, får ett års lön samt hjälp med att finna ett nytt jobb. För kommunen innebär det en rejäl merkostnad då skolchefen kommer att ersättas med en inhyrd skolchef från ett bemanningsföretag.

Annons

Samarbetet mellan skolchefen och barn- och utbildningsnämnden, buns, ordförande Lisbeth Mörk Amnelius fungerade ej. Det innebar att skolchefen valde att lämna sitt uppdrag. I den förhandling som följde har nu parterna kommit överens om skolchefens avgångsersättning. Trots att hon formellt sade upp sig själv så kommer kommunen att betala lön i ett år till skolchefen. Hon erbjuds även hjälp att genom ett företag finna ett nytt jobb och erbjuds även samtalsstöd genom S:t Lukasstiftelsen. Likaså kommer skolchefen att få fullfölja den skolledarutbildning hon påbörjat, på kommunens bekostnad.

– Det är jag som anställt skolchefen och tyvärr även tvingats konstatera att arbetet inte fungerade, säger kommunchef Stefan Linde och tar på sig ansvaret.

Linde lägger ingen skuld på politikerna, men det är i samspelet mellan skolchefen och buns ordförande som samarbetet skurit sig.

Skolchefen hade hoppats på en organisationsförändring, men när den inte genomfördes såg hon ingen annan utväg än att sluta sin tjänst. Ett beslut som buns ordförande välkomnade.

– Merkostnaden som det här medför för kommunen kommer inte att belasta bun, utan vi får finna de pengarna någon annanstans, förklarar Stefan Linde.

Kommunen söker nu en lösning med en ny skolchef genom att vända sig till ett bemanningsföretag och förhoppningen är att det ska finnas en lösning redan under den här veckan.

När det gäller den förre skolchefen får hon nu lön fram till den sista juni nästa år, 44 500 kronor i månaden. För kommunen tillkommer sociala kostnader och de kostnader som är kopplade till de löften som ingick i uppgörelsen. Det kan innebära en total kostnad på närmare en miljon kronor för kommunen.

Skulle skolchefen finna ett nytt jobb under året kommer den nya lönen att räknas av från den lön hon erhåller från kommunen.

– Vi är överens med skolchefen om att hon ska få hjälp av ett företag i hennes ambition att få ett nytt jobb. Även om det kostar en del, så har vi tjänat tillbaka de pengarna om hon får ett nytt jobb före juni nästa år, säger personalchef Majvor Löfgren.

Det är det andra kostbara personalärendet som bun orsakat sedan det senaste valet. En lärare hölls kvar i tjänst i ett halvår trots att det fanns ett välgrundat beslut om att lösa ut läraren. Ett agerande som skapade en rad följdkonsekvenser med bland annat skolchefens uppsägning som en följd.