Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolarbete gick före generationsmässa

Det kallas Äldreåret men ska lika mycket sätta fokus på solidaritet och utbyte över generationsgränserna. Ändå var det tunnsått med ungdomar när Ludvika kommun på fredagen arrangerade en generationsmässa i Folkets hus.
– Man måste tolka det som om man på skolorna tycker att lektionerna är viktigare, sa projektledaren Ulla Hellsing lite besviket.

Hon fick medhåll av sin kollega på vård- och omsorgsförvaltningen, Torild Ibsen.

Bland fåtalet unga på mässan fanns de tre högstadieeleverna André Abrahamsson, Tinus Lindström och Ida Wåhlberg från Kyrkskolan och Lorensberga som deltog i en improviserad paneldebatt om förr och nu tillsammans med de tre pensionärerna Gunnar Andersson, Anki Wärnberg och Björn Flinth.

Alla sex verkade trivas i varandras sällskap och där Gunnar Andersson tagit på sig att leda snacket utifrån ett antal formulerade frågeställningar.

– Det är nog lite skillnad på att vara ung i dag jämfört med hur det var att växa upp på 40- och 50-talen, inledde Andersson.

Apropå skillnaden mellan nutid och dåtid konstaterade Björn Flinth att dagens ungdomar lever i ett informationssamhälle och med ständig tillgång till det som händer för stunden medan han för egen del mindes när han i tevens barndom satt och tittade på testbilden och fick för sig att den rörde sig.

André Abrahamsson var inne på att det fanns både en respekt och rädsla för vuxna förr i tiden.

– Närheten mellan vuxna och ungdomar är nog bättre i dag, var hans reflektion.

Björn Flinth fyllde på:

– Det är ett mycket öppnare sinnelag i dag där unga och äldre kan prata med varandra på ett helt annat sätt i förhållande till hur vi hade det.

En åhörare tyckte att det är naturligt att ungdomar ska sticka ut och vara lite rebelliska.

Anki Wärnberg, lärare i 40 år och nu aktiv i pensionärsföreningen PRO, målade ögonbrynen och satte på sig snäv kjol när hon ville vara lite tuff i ungdomsåren men tillade:

– Målar ögonbrynen gör jag fortfarande.

Hon sa att hon gillade Elvis som ung och har svårt för att det ska vara Harry Brandelius-låtar när PRO träffas.

– Det sitter i väggarna. Jag lyssnar hellre på hårdrock.

Björn Flinth efterlyste naturliga mötesplatser för yngre utanför familjen och slängde ur sig att han skulle uppskatta en inbjudan till ungdomshuset Haffas under förutsättning att han inte skulle betraktas som ett utställningsföremål.

– Det vore skitkul att komma på en fest på Haffas eller åka på en Deep Purple-konsert. Det gäller att hitta nya vägar för att yngre och äldre ska träffas.

Anki Wärnberg menade att motorintresse är något som finns i alla åldrar.

– Att bygga en bil tillsammans kanske vore en bra grej.

André Abrahamsson skulle uppskatta om det gick att engagera äldre människor som åkte ut i skolorna och berättade om hur det var förr.

– Det vore bättre än att läsa en tråkig bok i historia.

Gunnar Andersson to upp tråden:

– Det kanske vi skulle slänga ut som ett förslag till skolorna men det är lika viktigt att yngre får komma ut och prata bland äldre. Jag ta med mig det här till min pensionärsförening som ett förslag på nästa möte.

De tre kommunförvaltningarna kultur och fritid, social och utbildning samt vård och omsorg anordnade mässan tillsammans.