Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan i Västerbergslagen faller på rankinglista

Smedjebacken faller som en sten, medan Ludvika tappar ännu mer mark i målsättningen att vara klassens ljus år 2020.
Det handlar om Lärarförbundets årliga rankning av Årets bästa skolkommun som presenteras för elfte året i rad.

Det råder inget tvivel om att Smedjebacken har gjort en hisnande färd i den här mätningen. Formkurvan för de senaste åren liknar en berg och dalbana.

För två år sedan hamnade Smedjebacken på 159:e plats bland landets 290 kommuner. Ifjol blev det ett kraftryck till 94:e plats. Och nu åker man kana ner till plats 232.

– Det är förstås inte roligt när man först åker upp för att sedan falla ner igen, säger Ronny Kihlander som tillsammans med Maria Ronsten utgör skolchefsduon i Smedjebacken.

Han kan dock vare sig bemöta eller kommentera årets placering mycket mer än så eftersom han på torsdagseftermiddagen ännu inte läst rankningen. Ronny Kihlander vill därmed vänta med synpunkterna till fredagen.

Lärarförbundets betygsättning av kommunernas skola utgörs av 14 olika parametrar. Här finns allt från hur mycket resurser som skolan tilldelas till andelen elever i nian med godkända betyg och hur lärartätheten är i kommunen.

Bland det bästa som därmed kan sägas om skolkommunen Smedjebacken är att lärarna är väldigt friska. I det fallet placeras nämligen Smedjebacken på en 18:e plats, vilket är en klar förbättring från ifjol då placeringen var 77.

Men i gengäld har lärartätheten glesnat, vilket petat ner kommunen från 41:a till 99:e plats.

Ludvikas placering kan ses som en mer marginell försämring. Kommunen faller från plats 245 till 257. Men även om det är ett mindre ras bör det ställas mot de högt ställda ambitioner som social- och utbildningsnämndens tillförordnade ordförande, Hanna Lindgren (S), presenterade ifjol.

Då lyfte hon fram den oerhörda glöden och engagemanget bland medarbetarna. Dessutom pekade hon ut det storstilade målet att Ludvika år 2020 är landets bästa skolkommun.

Men frågan är om bågen ens hann spännas. När det exempelvis gäller tilldelningen av resurser halkar Ludvika ner från en hygglig 72:a plats till 179.

Vidare framgår det att andelen godkända elever i nian blivit färre, vilket medfört ett kliv från plats 144 ner till 190.

En tröst i bedrövelsen är att i Ludvika precis som i Smedjebacken förefaller lärarkåren ha blivit allt friskare. Fjolårets placering i den kolumnen betyder ett kliv upp från 266 plats till 209.

Skolchefen Barbro Nystedt Forsberg tycker att det värsta i sammanhanget är just placeringen. Hon tycker dock inte att det ska spillas någon energi på att analysera varje enskild parameter.

– Samtidigt är det så att vi inte riktigt får ihop det. Meritvärdena har ju höjts radikalt från ifjol. Likaså har resultaten i de nationella proven höjts på det kommunala planet.

– Därför kommer vi i det avseendet att analysera vidare för att se om något blivit fel. Men i övrigt tycker vi nog att vi är på rätt väg, så det är bara att jobba vidare.