Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan efterlyser mer pengar

Förskolekön är stor. Grundskolelokalerna räcker inte heller till.
Samtidigt har verksamheten ett underskott på 24 miljoner.
Åtgärder utreds nu.

När barn- och bildningsnämnden hade sitt senaste sammanträde diskuterades åtgärder för att få ekonomin att gå ihop. Nu har verksamheten, förskola, grundskola, gymnasieskola och elevhälsa, ett underskott på 24 miljoner.

– Vi har inte lagt fram någon nedskärningslista med åtgärder eller exempelvis köpstopp, förklarar nämndens ordförande Mari Jonsson (S).

– I stället ska vi låta en extern part genomlysa hela nämndens ekonomi, fortsätter Jonsson som tycker att verksamhetens ekonomiska utmaning är mycket stor i år.

– Genomlysningen ska göras bra, men gå jättefort. Avsikten är att uppdraget ska vara klart i slutet av april.

Anledningen till den ekonomiska situationen är de senaste årens barn- och elevökningar, kopplat till bland annat anhöriginvandring.

Förskolekön har minskat något sedan i januari, men är fortsatt lång. Många har väntat längre än vad lagen säger att man får göra, fyra månader.

– Den gränsen är omöjlig att klara med den tillväxt vi har i Borlänge, säger Mari Jonsson.

Även grundskolan är knökfull.

– Sedan i mitten av december förra året har vi fått 90 fler grundskolebarn till Borlänge. Vi har inte lokaler, alla barn har inte tak över huvudet så vi kan inte skära ner eller säga upp verksamheter, säger Mari Jonsson.

Störst kö till förskolan är det på Tjärna ängar. I dagsläget utreds modulbyggen vid skolor och förskolor på flera ställen, bland annat vid Trollskogen på Tjärna ängar, samt ombyggnader av befintliga förskolor för att alla ska få plats.

– Men det är svårt att få fram moduler då det är kö på grund av stor efterfrågan i hela landet. Vi tittar också på om vi kan optimera lokalerna. Slarvigt uttryckt så menar jag om vi kan flytta en vägg någonstans för att få in fler barn, men det är knökfullt överallt, menar Jonsson som också anser att det är en utmaning att hitta personal.

Frågan är nu hur nämnden ska kunna få ordning på budgetunderskottet samtidigt som man måste utöka verksamheten.

– Det handlar om att fördela om resurserna i kommunen. Det är svårt att sätta en summa, men det handlar om mycket pengar för att vi ska klara uppdraget. Vi hoppas mycket på budgetpropositionen i april. Jag utgår från att vi får pengar därifrån, säger Mari Jonsson.