Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola ute och cyklar

Kan själv, det gäller för Älvdalens utbildningscenter där de olika utbildningarna kompletterar varandra. Ett exempel på det är den nya MTB-banan som elver på anläggningsprogrammet byggt och som nu är en del av äventyrsguidernas lektionssal.

Annons

Turistnäringen har blivit en basnäring i Sverige. I Älvdalen förstår man det sedan länge och utbildar äventyrsguider. Trots motstånd och oklara besked från myndigheterna finns fortfarande också skolans YH-utbildning med inriktning på fjäll och äventyrsguider.

En skola där ungdomar och äldre ska fostras till att bli bra guider kräver udda lektionssalar. Men när skolan också utbildar maskinförare blev lösningen att bygga för framtiden med egna resurser.

Lärarna på naturguideutbildningen behövde en MTB-bana och i skolan finns också Mathias Erikssons elever i bygg och anläggningsprogrammet.

– Det var lärarna för äventyrsutbildningen som väckte tanken och snitslade upp banan. Sedan fick våra maskinförarelever bygga banan. Det handlar om att lära sig genomföra ett uppdrag åt en kund, så det handlade om en bra och meningsfull insats, säger Mathias.

– Nu fick de göra ett riktigt jobb och bygga en bana i skogen ovanför skolan.

Mattias Eriksson är lärare för eleverna på bygg och anläggningsprogrammet som fick bygga skolans egen MTB-bana.

– Det blev riktigt bra, summerar kvartetten Jacquline Sellner Axberg, Insjön, Jonna Classon, Gagnef, Viktor Källermark, Falköping och Sven Lucas, Yttermalung, fyra av sju elever som utbildar sig till Äventyrsguider i Älvdalen.

Jacquline Sellner Axberg, Insjön, Jonna Classon, Gagnef, Viktor Källermark, Falköping och Sven Lucas, Yttermalung, på äventyrsguideutbildningen fick skolkompisar att bygga en egen cykelbana på skolan.
Jacquline Sellner Axberg, Insjön

– Nu får vi cykla på lektionstid, men vi cyklar gärna här också på fritiden, säger Sven Lucas från Yttermalung.

Cykling, men också forsränning, klättring, skidåkning och mycket mer står på elevernas program, i en utbildning som leder till efterfrågade jobb.

– En helt fantastisk skola och en riktigt bra utbildning, summerar de fyra som går andra året på Älvdalens utbildningscenter.

Bra är det också för de elever som går bygg- och anläggning och då bland annat lär sig köra olika anläggningsmaskiner.

– Det är alltid roligare att få göra något som verkligen behövs, menar Mathias Eriksson.

Sven Lucas Yttermalung