Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogstraktorförare får böter för hot

Den man i 70-årsåldern som åtalats för att ha hotat en av länsstyrelsens naturbevakare dömdes till 50 dagsböter för hot mot tjänsteman.

Annons

Mötet mellan naturbevakaren, skogstraktorföraren och dennes kusin resulterade i en ordväxling som naturbevakaren upplevde som hotfull.

Mötet mellan de tre skedde den 2 mars 2010 vid Brunnvasselbodarna.

Naturbevakaren var ute och spårade varg, de andra två männen var där på skogsarbete. Då naturbevakaren gick fram till dem ville han lätta upp stämningen och sade någonting om att det var så mycket snö där.

Den ene mannen, skogstraktorförarens kusin, svarade då någonting i stil med att tänk om det var så mycket snö att vargarna försvann till Stockholm. Skogstraktorföraren sade då enligt naturbevakaren "ja, eller så att man kan gräva ner dig". Mannen hävdar att han i stället sa på Moramål att det i alla fall inte snöat över honom.

– Ord står mot ord, konstaterar tingsrätten som ändå tycker att naturbevakaren berättat på ett sammanhängande, trovärdigt och detaljerat sätt.

– Naturbevakarens berättelse bär det självupplevdas prägel.

Skogstraktorföraren åberopade fyra vittnen som vid tidigare tillfällen träffat naturbevakaren. Tingsrätten konstaterar i domen att deras uppgifter var betydelselösa för prövningen av det här målet.

Skogstraktorförarens kusin som hördes om sina iakttagelser påstod att han aldrig varit framme vid skogstraktorn och talat med föraren samt att han befann sig cirka 15 meter från skogstraktorn då ordväxlingen mellan naturbevakaren och maskinföraren ägde rum, han hade därför inte hört vad som sades.

Traktorföraren hade dock uppgett att kusinen varit framme vid traktorn och talat med honom.

– Det är högst osannolikt att det gått till så som skogstraktorföraren påstått och än mer osannolikt att det gått till som kusinen sagt, skriver Tingsrätten som drar slutsatsen att kusinen velat distansera sig från händelsen och spela en så liten roll som möjligt.

Tingsrätten anser att det är utrett att skogsmaskinföraren sagt "ja, eller så man kan gräva ner dig någonstans". Tingsrätten anser dock att det här uttalandet i sig inte kan bedömas som ett hot. Det är först då det sätts in i sammanhanget, den spända situationen då naturbevakaren träffar de två männen, som uttalandet ska tolkas som ett hot.

– Kommentaren från skogsmaskinföraren kan inte tolkas på annat sätt än att han velat påverka naturbevakaren i dennes tjänsteutövning, skriver Tingsrätten.

En av nämndemännen, Jonny Jones, var ense med tingsrättens majoritet om beskrivningen av vad som skett men han anser att åklagaren inte bevisat att skogsmaskinförarens uttalande var ett hot.

– Därför ska åtalet ogillas, skriver Jonny Jones i en kommentar till domen.

Förutom böterna på sammanlagt 2 500 kronor ska den dömde mannen betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Annons