Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsråvaran en ödesfråga

Annons

I fredags hade jag förmånen att leda en debatt i Malung om framtidsfrågor. I panelen satt, tillsammans med fyra företrädare för näringslivet, kommunalråden Kurt Podgorski (S) i Malung och Per-Anders Westhed (C) i Vansbro. Mot bakgrund av vikande konjunktur och företag som varslar anställda, hade jag befarat att det skulle bli en debatt med negativa förtecken. Mina farhågor kom på skam. I allt väsentligt målade såväl näringslivets företrädare som de båda kommunpolitikerna upp en positiv framtidsbild. Utan att förtiga aktuella problem.

Per-Erik Andersson, dynamisk företagsledare från Äppelbo och ägare till familjeföretaget Sweden Trä med produktionsenheter i Äppelbo, Malung, Vansbro och Mockfjärd, tog upp en avgörande fråga för trä- och sågverksindustrins framtid, nämligen tillgång till skog i närområdet. Som jag tolkade Per-Erik Andersson börjar frågan bli ett problem. Skogsägarna i Västerdalarna vill inte sälja och i sin problembeskrivning fanns det hos Andersson en vädjan om hjälp med att påverka skogsägarna till ökat fokus på råvarubristen.

Kommunalråden hade flera gemensamma intressen att torgföra, som vikten av samarbete kring gymnasieskolan. För ett ögonblick fick jag för mig att politikerna förordade en fusion av kommunerna, något som företagsledaren Mats Elfsberg i Vansbro i många år talat sig varm för. Men kommunalråden tog mig ur villfarelsen om en gemensam Västerdalskommun. Gärna ökat samarbete, särskilt inom utbildningssektorn, men med kommunerna intakta.

Kommunalråden ventilerade också sin irritation över tolkningen av strandskyddsbestämmelserna. Det riksdagsbeslut vars avsikt var att underlätta för en sjönära bebyggelse och en ökad möjlighet för landsbygden att locka människor till bosättning, har havererat, ansåg de båda kommunalråden. Både Westhed och Podgorski hävdade att de nya bestämmelserna, eller rättare sagt den regionala tolkningen av dem, har hellre försvårat än underlättat byggfrågor vid sjöar och vattendrag.

Diskussionen visade på näringslivets bredd i regionen. Trots att kommunerna är små, Malung med 10 600 och Vansbro med 6 800 invånare, är näringslivets differentierat. Besöksnäringen satsar stort i Sälen och hoppas på klartecken för en gemensam flygplats med Trysil, samtidigt som det unga företaget Lyko i Vansbro är framgångsrikt med handel på nätet och man levererar sina produkter till kunder via konventionella fordonskurirer.