Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsindustrin besökte gymnasieelever

Att locka till sig unga och begåvade människor torde vara en självklarhet för alla branscher. För exempelvis skogsindustrin har detta sedan 1999 till och med utgjort ett särskilt koncept i form av temadagen "Framtidsresan".

Annons

Senast branschen besökte Ludvika för att peka ut vilka framtidsmöjligheterna var för ett par år sedan. Under onsdagen var det dags igen, då tvåorna och treorna på ABB Industrigymnasium med hjälp av tre olika "destinationer" påvisades den bredd av olika yrken som skogsnäringen erbjuder.

Framtidsresans tre ambassadörer, Marie Petré, Liv Wallinder och Ylva Häggblad guidade eleverna ut i destination "Världen" för att tona fram det internationella perspektivet.

Därefter riktades fokus mot "Evigheten", där vikten av en miljöanpassad industri betonades om framtiden ska kunna betecknas som hållbar.

I den tredje och sista destinationen, "Innovation", underströks sedan utbudet av yrkesgrupper som skogsindustrin erbjuder den generation gymnasieelever som är i färd med att bestämma sig vad de ska jobba med i framtiden.

– Inom skogsindustrin finns det en mängd olika yrken att välja mellan. Det handlar förstås inte bara om jobb i skogen, påpekade Ylva Häggblad.

Sedan skogsindustrin för 15 år sedan tog klivet ut bland gymnasieskolorna har runt 130 000 elever medverkat i "resan". En jämförelse som har gjorts bland eleverna gör gällande att temadagen har betydelse.

Före temadagen har 26 procent av eleverna sagt sig ha en positiv inställning till skogsindustrin. En siffra som när dagen avslutats ökat till 68 procent.