Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SkogsElit är ett Gasellföretag

Sedan år 2 000 har tidningen Dagens industri delat ut utmärkelsen Sveriges Gaseller till de snabbast växande företagen i landet. I år är det 19 företag i Dalarna som får utmärkelsen och bland dessa återfinns SkogsElit AB i Orsa.
– Utmärkelsen gäller resultatet för de tre närmast föregående åren. Nu har skogsföretagen det svårare och vi väntar oss ett stålbad det kommande året, sa Erik Bergkvist när han gratulerades av Företagarna i Orsa.

Årligen är det färre än 0,5 procent av alla Sveriges aktiebolag som utses till Gasellföretag. Det är också hårda kriterier som ska uppfyllas. Företaget ska ha offentliggjort minst fyra årsredovisningar. Omsättningen ska överstiga tio miljoner kronor. Antalet anställda ska vara minst tio. Omsättningen ska kontinuerligt ha ökat de senaste tre åren. Under samma period ska omsättningen minst ha fördubblats. Det samlade rörelseresultatet för de fyra åren ska vara positivt. Företaget ska i allt väsentligt ha vuxit organiskt och inte genom förvärv eller fusioner. Det ska dessutom ha sunda finanser.

Även om Erik Bergkvist väntar ett stålbad för skogsbranschen med sjunkande priser, så är han bredd att kämpa.

– Det gäller att orka vara med när konjunkturen vänder igen.