Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbolaget: "En fruktansvärd händelse"

En person miste livet och tio personer skadades när den överbelastade minibussen voltade av vägen på torsdagen.
– Det är en fruktansvärd händelse och en stor tragedi som har inträffat, säger Jan Zakrisson, chef för Mora skogsservice, som de elva ukraniska plantsättarna i bussen arbetade för.

När DT når Jan Zakrisson är han på väg till Mora Lasarett för att besöka de skadade arbetarna. Han säger sig vara bedrövad efter olyckan.

– Det är en fruktansvärd händelse och en stor tragedi som har inträffat. De här människorna har ett nära släktskap till varandra, säger han.

De elva arbetarna från Ukraina är säsongsanställda direkt via företaget och har varit återkommande arbetare flera år.

– De är väldigt ordentliga och duktiga människor som arbetar bra. Vi känner dem väl sen tidigare, säger Jan Zakrisson

Orsaken till att de elva plantsättarna satte sig i minibussen som enbart var till för nio personer är, enligt Jan Zakrisson, att basen för arbetarna var nere i Mora för att hämta ut ett förskott på lönen och använde sig då av den bil som egentligen skulle användas som transportmedel från och till planteringen.

– Vi har en bil och en buss som ska användas för den här gruppen då det gäller tolv personer. Om de satte sig elva personer i minibussen så är det på eget bevåg. Basen var på väg tillbaka från Mora och då totalade bussen, det är en fruktansvärd händelse. Just nu går alla mina tankar går till de anhöriga. Vi kommer att jobba hårt för att ta hand om våra anställda.

Mora Skogsservice AB är ett mindre företag som startades 1984 och har varit verksamma 28 år i skogsbranschen. Företaget har enbart två personer som är fast anställda och förlitar sig till stor del på säsongsanställda plantsättare från både närort och utomlands.

– Jag vädjar till att folk att inte spekulera i vad som har hänt och sprida falska rykten. All vår kraft går till att ta hand om de drabbade. Utredningen får sen visa vad som har hänt, säger Jan Zakrisson.