Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsavverkning stoppas

Skogsstyrelsen har belagt ett område i Kärvsåsen med förbud mot avverkning.
Om inte skogsägaren följer beslutet kommer Skogsstyrelsen att kräva ett vite om 45 000 kronor.

Annons

– Vi hoppas men kan inte kräva at skogsägaren sparar lite till av skogen i området, säger Jenny Andersson, skogskonsulent Skogsstyrelsen.

Det var när skogsägaren lämnade in en anmälan om avverkning av skogen Skogsstyrelsen åkte ut och besökte området.

– Skogsstyrelsen visste inte att det fanns höga naturvärden i området. Vi beslutade då om ett avverkningsförbud som omfattar sju procent av området, de finaste delar av skogen. Mer än så kan vi inte kräva enligt skogsvårdslagen. Då räknas det som inskränkning av äganderätten, säger Jenny Andersson.

Om beslutet inte följs måste skogsägaren betala ett vite om 45 000 kronor, men helst skulle Jenny Andersson se att skogsägaren sparade mer av skogen helt frivilligt.

– Skogspolitiken präglas av frihet under ansvar. Skogsägaren ska själv ta ansvar för skyddsvärda miljöer, biologisk mångfald och för skötseln av produktionsskog, återplantering. Vi, myndigheten har inte så stora möjligheter att detaljstyra, men vi arbetar bland annat med information och rådgivning.

Det aktuella området är cirka fyra hektar stort och innehåller äldre granskog med ett stort antal gamla och grova tallar. I stora delar av området finns gott om död granved i olika nedbrytningsstadier. Det finns också en näringsrik bäckmiljö där utter har påträffats och i den östra delen finns ett sumpskogsparti som registrerats som en nyckelbiotop. Rödlistade svampar och lavar har registrerats.

Skogsstyrelsen kommer att kontrollera att beslutet efterlevs.