Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsarbetare får hjälp efter olycka

20 ukrainska skogsarbetare var på väg ut i skogen när den svåra trafikolyckan inträffade söder om Idre i Älvdalens kommun på torsdagsmorgonen.
- Vi samlar dem i Särna och pratar med dem nu, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef i Älvdalen.

Elva av skogsarbetarna fanns i minibussen som körde av vägen, fem kilometer söder om Idre. I en annan minibuss färdades ytterligare nio skogsarbetare.

När räddningsmanskap anlände till olycksplatsen fanns ett mycket stort antal personer på plats.

- Det var kaotiskt. Bara några få kunde engelska så det var språkförbristningar också, säger räddningschef Jan-Olov Olsson.

De skadade skogsarbetarna fick dock snabb hjälp av privatpersoner som fanns på platsen innan räddningstjänsten kom fram.

- De har gjort ett väldigt bra jobb. När vi kom fram höll de på med hjärt- och lungräddning.

En person omkom och tio personer skadades i samband med olyckan. En av de skadade flögs med helikopter till sjukhus i Norge. Fyra fördes till Mora lasarett och de lindrigast skadade fördes till vårdcentralen i Särna. De kommer senare att ansluta till den krisgrupp som nu har upprättats i Särna.

- De såg ju alltihopa. De är så klart psykiskt påverkade. Därför vill vi prata med dem lite.

I Särna finns också en tolk.

- Det betyder väldigt mycket. Vi hade en väldig tur att det fanns en person som kunde prata ukrainska i Särna, säger Jan-Olov Olsson.

Vid 10-tiden påbörjades bärgning vid olycksplatsen. Man beräknade då att arbetet skulle ta ytterligare en halvtimme.