Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsaktivist hotar i Malung- Vi har slagit spik i träden

Annons

- Det här är något som vi definitivt inte kan tolerera. Vi kan ta emot synpunkter och diskutera vårt arbete på ett demokratiskt sätt, men hot och sabotage är både olagligt och oacceptabelt, säger distriktschef Rebecka Rödin vid Stora Enso Torsbydistriktet som även omfattar delar av Malung.

Redan i våras fick Stora Enso ett hotbrev, undertecknat av ''Skogskämpe'', om att spikning skulle utföras om bolaget fullföljde sina planer på att anlägga en skogsbilväg och göra avverkningar i trakterna av Råforsen - Uvlidmorarna. Området ligger ner mot Malungs finnmark, väster om Uvån.

I hotbrevet hävdades att det aktuella skogsområdet hyser stora naturvärden som skulle gå till spillo om vägen och avverkningen genomförs.

- Vi har gjort en ordentlig bedömning av områdets naturvärden och Skogsstyrelsen har godkänt såväl vägbygge som avverkningar.

- Nu har vi fått ytterligare ett hotbrev från samma anonyma avsändare, som påstår att spikningen har genomförts och att huvuddelen av gammelskogen ska vara preparerad. Den ska ha gjorts med spikar av omagnetiskt material som metalldetektorer inte kan känna av. Om detta är sant vet vi inte, säger Rödin.

Den planerade skogsbilvägen är cirka en halv mil lång och går över såväl bolagsmark som privatägda skiften. Vägbygget planeras att komma igång i slutet av året, sedan en vägförrättning gjorts klar.

- Spikningen är ett allvarligt brott. Det handlar dels om förstörelse av annans egendom för stora värden och dels är det en säkerhetsrisk för våra maskinförare och sågverksoperatörerna.

- Spikade träd duger inte till varken sågning eller massaved. Det kanske bara kan bli flis till eldning.

- Genom polisanmälan vill vi nu markera tydligt att det här är något som vi verkligen inte kan acceptera.

- Ett dilemma är ju också att man inte kan veta i vilken omfattning spikningen har skett, eller om den alls har skett. Det syns ju inte direkt utanpå trädet om någon har använt stege och spikpistol för att sätta metallspikar i stammarna, säger Rebecka Rödin.

I det anonyma hotbrevet skriver ''Skogskämpe'' att spikningen inte ska läggas ortsbefolkningen till last, utan att den ska ha utförts av ''aktionsgrupper med storstadsbor''.

Rödin säger att hon inte tidigare hört talas om att spikning ska ha förekommit i Sverige som protestaktion mot skogsbruket av skogsaktivister.

Mer läsning

Annons