Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare vill förhandla om trollskogen

Den hotade skogen Trollputten kan bli räddad.
– Jag har varit beredd att förhandla om ett naturvårdsavtal i 2,5 år nu. Men det blev ingen reaktion förrän det kördes ut en maskin i skogen, säger skogsägaren Karl Hedin.

I förra veckan ruskade såg- och bygghandelskoncernen AB Karl Hedins ägare, Karl Hedin, om såväl naturskyddsorganisationer som myndigheter och certifieringsorganet FSC.

Via sin skogvaktare ratade han länsstyrelsens erbjudande om ett naturvårdsavtal för den nyckelbiotopklassade kalkbarrskogen Trollputten.

Och i DT:s intervju deklarerade Karl Hedin att skogsvännerna och myndigheterna terroriserade honom. Kommunekologen Jan-Olov Hermanssons "springande i skogen" menade han bara leder fram till något nytt som länsstyrelsen och skogsstyrelsen vill skydda.

Att sedan miljökoncernens egen miljöpolicy signalerar aktsamhet med höga naturvärden tyckte Karl Hedin inte hade med saken att göra. Skogen var hans klargjorde han med all tydlighet.

Erbjudandet om naturvårdsavtalet betecknade han som ett erbjudande om ett "eventuellt avtal". Men han avfärdade avtalens värde eftersom det i regel saknas pengar när det verkligen gäller.

Mot bakgrund av det upprörda och mycket kritiska utspelet från Karl Hedins sida kommer därmed helomvändningen som minst sagt överraskande.

Länsstyrelsens naturvårdshandläggare, Fredrik Enoksson, medger att han för en dryg vecka sedan kände sig nedstämd efter att skogvaktaren meddelat att Karl Hedin inte var intresserad av ett naturvårdsavtal.

Avverkningen av den skyddsvärda skogen ryckte då allt närmare. Och många räknade med att den skulle komma i gång under förra veckan.

Men även om Fredrik Enoksson hävdar att man inte ska "gå efter vad tidningarna skriver" så kunde han ändå utläsa ett visst hopp i tidningens intervju med Karl Hedin.

Nämligen dennes kommentar att om någon annan vill ha skogen "... så är det bara att köpa den.".

I torsdags ringde därför Fredrik Enoksson upp Karl Hedin och samtalade med honom personligen.

– Vi pratade inte så länge. Men jag frågade honom om han var intresserad av ett kortsiktigt naturvårdsavtal. Och det var han.

Redan under fredagen skickade Fredrik Enoksson en beställning till det oberoende företag som länsstyret brukar anlita när skogsområden är aktuella för naturvårdsavtal.

Företagets uppdrag blir att dels sätta en prislapp på Trollputten och dels sköta förhandlingen med Karl Hedin.

Någon tidsplan har inte satts upp. Fredrik Enoksson nämner dock att han i beställningen önskade att jobbet ska göras "skyndsamt".

– Karl Hedin sade också att han vill ha pengarna fortast möjligt.

Karl Hedin själv riktar kritik mot myndigheternas agerande. Han tycker att framför allt Skogsstyrelsen framstått som synnerligen senfärdig när det gäller Trollputtens skyddsvärde.

Karl Hedin har visserligen inte ändrat ståndpunkt när det gäller betydelsen av att skydda och bevara just den här kalkbarrskogen.

Oavsett om nu Sverige har ett internationellt åtagande att skydda den här typen av gammelskog så kvarstår ett faktum resonerar han - att förr eller senare kommer träden att blåsa omkull:

– Och då kommer den där violgubben också att försvinna. Jag kan inte se samma skyddsvärde som naturskyddsorganisationer och myndigheter ser.

– Avverkar man skogen kommer den kalkrika berggrunden att finnas kvar i alla fall, och nya arter kommer att växa där.

– Men det är min uppfattning, och jag respekterar att det finns andra uppfattningar, tillägger han.

Han är väl medveten om att hans person ifrågasatts och kritiserats under den vecka som gått.

– Det har ju till och med startats en särskild Facebook-grupp där det talas om att allt möjligt som ska göras emot mig...

– Och nu kommer det säkert att heta att man lyckats skrämma Karl Hedin. Folk får ju tro vad de vill, men nog blev det en debatt i alla fall.

– Jag kan inte rekapitulera vad min skogvaktare fick för "erbjudande" för en dryg vecka. Nu kommer vi alla fall att förhandla och se om det kan bli ett avtal.

– Lyckas vi inte så blir det avverkning.