Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare riskerar vite

Skogsföretaget Siljan Skog har varit delaktigt i att avverkningsanmäla skog med mycket höga naturvärden.
Något som Skogsstyrelsen reagerat starkt på.
– Men vi gjorde det aldrig för att avverka utan för att skynda på processen för skogsägarna att få skötselpengar, säger Ingemar Berling vid Siljan Skog.

Det var i höstas som flera skogsägare i Leksand kontaktade Siljan Skog och fick hjälp av en virkesköpare att lämna in anmälan om avverkning till Skogsstyrelsen.

Så långt ser det ut att vara som vilken skogsaffär som helst. Men all skog som anmäldes till avverkning hade vad som kallas mycket höga naturvärden. Bland annat finns där ett klibbalkärr och signal- och rödlistade arter som ullticka, gammelgranslav och kattfotslav.

– I vanliga fall brukar vi kunna sitta ner och resonera med ombudet eller skogsägarna och komma överens, säger skogskonsulent Christian Claesson vid Skogsstyrelsen och fortsätter:

– Vi har också försökt att göra det i de här fallen, men inte lyckats.

Därför har Skogsstyrelsen valt att sätta ner foten ordentligt. Enligt lagen har man rätt att undanta upp till 10 procent av marken som önskas avverkas om det finns "en hänsynskrävande biotop som bör lämnas orörd" och det har Skogsstyrelsen också gjort i de här fallen.

Därför riskerar nu samtliga skogsägare vite på flera tusen kronor om de avverkar i de undantagna områdena.

Men enligt Siljan Skog så var det aldrig meningen att skogen skulle avverkas.

– Vår värderingsman har aldrig haft några sådana intentioner, säger produktionsledare Ingemar Berling.

Vad handlar det här om då?

– Vad jag förstår kan det ha handlat om att skynda på processen från Skogsstyrelsens sida när det gäller att besluta om att ge skogsägarna skötselbidrag för den skyddsvärda skogen - en process som kan ta flera år.

Siljan Skog är ett miljöcertifierat bolag - får ni göra så här?

– När avverkningsansökan lämnades in hade vi som företag en PEFC certifiering. Det innebär att vi och våra entreprenörer lever upp till de krav som behövs för att sälja certifierat virke i hela Västeuropa.

– Efter nyår har vi även en FSC certifiering som garanterar att virket är hämtat ur ansvarsfullt skötta skogar. I den står även att vi inte alls får befatta oss med skyddsvärd skog i avverkningssammanhang och det gör vi inte heller.

Men ni är ju ändå en del i den här affären - påverkar det er miljötrovärdighet?

– Nej, inte som jag ser det eftersom intentionen aldrig var att avverka skogen, avslutar Berling.

Skogskonsulent Christian Claesson vid Skogsstyrelsen menar dock att hela historien har kostat onödigt arbete.

– Ingen får skötselpengar fortare för att man anmäler en avverkning på det här sättet. Det är en myt.

– Det här har bara tagit pengar och tid från annat, menar han.