Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogens roll när Mora blev ett industrisamhälle

Christer Karlsson från Sollerön höll nyligen ett uppskattat föredrag om skogens stora betydelse när Mora växte upp som ett industrisamhälle i slutet av 1800-talet.

Föredraget arrangerades av Mora Hembygdslag och hölls i Mora Kulturhus. Christer berättade om hur allt började omkring 1850 när skogen fick ett ekonomiskt värde, främst på grund av att storskiftet skapade ett enskilt ägande av skog för första gången i historien.

Järnvägarna, ångmaskinerna, frihandeln med mera skapade ytterligare förutsättningar för etablering av sågverk och servicenäringar till skogsbruket.

Många företag som man normalt inte förknippar med skogsnäringen hade från början skogsbruket och skogsindustrin som sina största kunder. Till exempel etablerades Jonssons sadelmakeri i Mora 1877 för att sälja seldon med mera till skogsbrukets hästar. FM Matssons största produkter var från början hästpinglor, selkrokar, selbeslag, stämpelyxor och märkyxor för skogsbrukets behov.

Fyra skogsinstrumenttillverkare försörjde skogsbruket med tillväxtborrar, klavar, barkmätare med mera. Dessa var Anders Mattsons Mekaniska, Beus & Mattsson, Firma skogsinstrument och Haglöfs. 70 personer kom för att lyssna på det intressanta föredraget.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel