Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogens ljud har förändrats

Hur lät skogens ljud för hundra år sedan och vilka ljud levererar dagens skogsbruk? Det var temat när Skogshistoriska sällskapet genomförde en exkursion i Mora under två dagar.

– Skogshistoriska sällskapet har startats för att uppmärksamma den omfattande utveckling i skogen som skett under åren, säger Lars Olof Österström från Mora.

Det sker på olika sätt bland annat med exkursioner för att medlemmarna ska få titta på och diskutera vad som hänt under åren i skogbruket.

– Ljudet i skogen är ett exempel på förändringen. Numera hörs endast en skördare eller markberedare, konstaterar Lars Olof Österström.

Hundra tillbaka bröts tystanden av fågelkvitter, vindens sus, trädens snöglitter, vilda djurs smygande läten, kulande kvinnors lockande skri, rytmiskt klingande från koskällor, hästbjällrors skritt och näverlurars revelj och tapto.

– Därför har vi kallat våra medlemmar till en exkursion som på något sätt kunde skildra och ta fram de åldriga ljuden.

Exkursionen inleddes vid Emma och Anders Zorns bostad. Zorn var en föregångare i det här sammanhanget. Han såg till att bevara ljud och musik med berörning till skogsbruket genom att anordna en spelmansstämma i Gesunda 1906.

De 60 deltagarna fick bland annat se Jon Erik Eggens och Anna Aronson spela Anders Zorn respektive hans modell Lafvas Margits möte inför stämmans uppkomst.

I den levande fäboden i Östra Grunuberg följde flera musikaliska inslag och berättelser kring fäboddrift.

Två av deltagarna hade rest lång väg för att delta i exkursionen. Björn Rasmusson och Mara de Nadai kom från hemmet Curitiba i Brasilien.

– Jag har en egen firma inom skogsbruket i Brasilien och säljer amerikanska mobilflishuggare. Jag hade varit med på Skogshistoriska sällskapets exkursioner tidigare och tyckte det här ämnet med ljudets utveckling var intressant.