Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SKL tveksam om folkomröstningar om storregioner är lagliga

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är skeptisk till lokala folkomröstningar om storregioner. Det säger nu organisationen i en promemoria.
– Löjligt, deras slutsats säger inget. Det tog dem en månad att komma fram till ett; "vi vet inte", säger riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M).

För en månad sedan meddelade Moderaterna att de kräver en folkomröstning i Dalarna om Region Svealand.

Landstinget Dalarna ifrågasatte om kommunallagen överhuvdtaget tillät landsting att arrangera folkomröstningar om det - och bad SKL:s jurister att utreda saken.

Nu har SKL:s jurister utrett saken och sammanställt sina slutsatser i ett PM. Slutsatsen är att det finns flera skäl som talar emot folkomröstningar när det handlar om indelningen av landet i län.

Enligt SKL är frågan i högsta grad något som berör medborgarna. I indelningslagen framgår det tydligt att särskild hänsyn ska tas till befolkningens önskemål och synpunkter. Lagen nämner dock enbart kommuner, inte landsting. Samtidigt säger lagen att frågan om indelning av riket i län är en fråga för enbart staten.

SKL konstaterar att frågan är juridiskt komplicerad och kan bara avgöras helt i en så kallad laglighetsprövning, det vill säga efter ett överklagande till en domstol.

Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin ger inte mycket för SKL:s utredning.

– De har tagit på sig mer än lovlig tid för att komma fram till en slutsats som inte säger något. Ett svar från SKL skulle komma inom några dagar. Det tog en månad. De har verkligen fått klia sig i huvudet för att komma fram till något som inte går regeringen emot, säger han.

Carl-Oskar Bohlin ser istället inget i SKL:s rapport som talar för att en folkomröstning är olaglig.

– De är ute på en juridisk tunn is - och det vet de om. Det har tidigare genomförts folkomröstningar om länsindelning i Sverige - i Habo-Mullsjö 1997, i Heby 1998 och senast för tre år sedan i Trosa. Då skulle alltså dessa varit tveksamma eller olagliga, säger han.

Moderaterna kommer fortsätta arbetet för en folkomröstning i Dalarna om Region Svealand - tillsammans med övriga partier och partiföreträdare som engagerat sig i frågan.

– Det är viktigt att medborgarna får tycka till om detta. Det finns inget som förbjuder folkomröstningar om en länsindelning. Namninsamlingen vi nu gör går bra. Jag har aldrig varit med om en så stor och bred uppslutning över partigränser som i denna fråga. Vi kommer nå det antal namnunderskrifter vi behöver för att tvinga landstinget att arrangera en folkomröstning. Vi har sex månader på oss att nå målet, säger Carl-Oskar Bohlin.

Den politiska landstingsledningen konstaterar att SKL ser skäl som talar emot en folkomröstning.

– Lagen ifrågasätter detta. Samtidigt vet vi att en folkomröstning skulle kosta oss 9-10 miljoner och att den skulle ta lång tid att genomföra - 6 till 12 månader. I landstinget har vi redan ställt oss bakom förslaget med stor politisk majoritet. Nu har regering och riksdag avgörandet i sin hand. Landstinget Dalarna kommer behandla kraven på folkomröstning i den tur de kommer in, säger landstingsråd Gunnar Barke (S).

I dagsläget har landstinget fått in två motioner som kräver folkomröstning - utöver den pågående namninsamlingen som senare också kommer resultera i ett krav på folkomröstning.

– Det som nu framkommit kommer vi naturligtvis väga in i bedömningen och sedan agera utifrån i det fortlöpande landstingsarbetet. Vi kommer naturligtvis även titta på hur de agerar i frågan i Jämtland och Västerbotten, där krav på folkomröstning också är aktuella och processen ligger före den i Dalarna, säger landstingsråd Gunnar Barke.