Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjutsa maten, inte eleverna!

När det gäller debatten om skolor i Torsång – Alsbäck och Ornäs säger Jan Bohman (S): "Frågan är om det tillför något i ärendet att samtala med åttaåringar".

Min synpunkt är att jag är övertygad om att åttaåringarna har mera att säga än Borlänges politiker i finansutskottet. I kommunstyrelsens reglemente står att kommunstyrelsen har ansvar för kommunens lokalförsörjning. Inte finansutskottet!

Skolan i Torsång (stora röda) står tom för fjärde året. Skolans första del byggdes 1842 och sedan har den byggts på efterhand. Flera års bristande underhåll och en vattenskada i golvet gör den obrukbar, men byggnaden kostar ändå pengar för varje dag som går. Det är ju arbetarskyddsstyrelsen med flera statliga myndigheter som talar om hur Borlänges skolor ska hanteras, inte kommunstyrelsen!

Alsbäcks skola som stängdes för flera år sedan har man öppnat igen efter med nya bekymmer som följd. Den lukt i lokalerna som en del lärare har känt har efter ett flertal prover inte kunnat påvisa var skadligt, vare sig för personal eller för elever. Men köket stängdes!

Nu bussas eleverna morgon och eftermiddag från och till Alsbäcks skola och till Ornäs skola för lunch. Ornäs skola har inte lokaler att i lugn och rätt tid servera lunch för eleverna.

Mitt förslag är att ställa en tillfällig matsalsmodul vid Alsbäcks skola. Det blir bäst för alla även pedagogiskt, och eleverna får äta i lugn och ro. Skjutsa maten, inte eleverna!

Riv den gamla skolan och bygg nya skollokaler i Torsång, förskola, klass 1-3, kök, matsal, bibliotek och gymnastik. Det finns inga hinder, ingen arkeologi att ta hänsyn till där gamla skolan står.

Barnen får den mest genomsnittliga kortaste vägen. Enligt Jan Bohman ska skolan vara öppen sju dagar i veckan, öppen även för alla medborgare för olika aktiviteter.

Sätt en arkitekt på att rita och låt personal och elever vara med att utforma den nya skolan, det är ju de som ska vara i de nya lokalerna, inte politikerna.

Bo Jansson

föddes 25 meter från skolan i Torsång för 76 år sedan. Han har varit ordförande i hembygdsföreningen och sitter fortfarande i styrelse.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel