Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjutfältet riskerar dö sotdöd

Fem personer av Trängslets skjutfälts personal varslas nu. De fem är anställda av P4 i Skövde.
– Risken finns att det innebär att betydligt fler arbetstillfällen är hotade och att hela skjutfältet riskerar att dö sotdöden, säger Kent Bladfält som är chef för ett av Europas bästa skjutfält.

Annons

Älvdalens skjutfält i Trängslet är ett av få skjutfält som inte stör. Istället finns det ett brett stöd i bygden för det stora skjutfältet. Men nu är risken stor att hela skjutfältet faller i träda.

– Vi hade hoppats på en utveckling, men nu ser det ut som om skjutfältet i praktiken kommer att avvecklas, säger Kent Bladfält besviket.

Älvdalens skjutfält är miljöprövat och förband och organisationer från både Sverige och numera även Norge står på kö för att få utnyttja skjutfältet.

– Det som nu sker är att vi fem som är anställda av P4 i Skövde är uppsagda. Det är en följd av att försvaret numera inte jobbar med värnpliktiga utan med anställd personal. Då blir det dyrt för P4 att resa från Skövde till Trängslet för övningar när traktamenten med mera måste betalas, säger Kent.

Av de fem som nu sägs upp har två erbjudits ny tjänst i Skövde och ytterligare två kan räkna med ett liknande erbjudande.

– För egen del kommer jag nu att gå i pension, men jag är bekymrad för skjutfältets framtid. Vi som försvinner har ingått i den del som hanterat verksamheten och funnits på plats. När vi försvinner ska allt administreras från Skövde och frågan är hur de ska hinna med allt som hör till skjutfältet. Att sätta upp avspärrningarna vid skjutövningar tar bara det en dag för en man. Likaså är det väldigt mycket mer som måste göras för att skjutfältet ska fungera, säger Kent.

Älvdalens skjutfält har dels de fem som är anställda genom P4, men också ytterligare ett 20-tal som är anställda genom bland annat fortifikationsförvaltningen. Minskar aktiviteterna på skjutfältet kommer de med största sannolikhet även innebära neddragningar när det gäller övriga avdelningar som kök och städ.

– Det är inte P4 som gör fel. Det här skjutfältet har ett riksintresse och resurserna för de tre-fyra personer som verkligen behövs för att driva skjutfältet borde ligga på högkvarteret, menar Bladfält.

– Norge har gjort stora bokningar och ska bland annat öva med bataljon i höst. Till det kommer FMV många andra som vill utnyttja skjutfältet. Plockar man bort den lokala bemanningen så riskerar skjutfältet att tyna bort och dö sotdöden. Då kommer det bara att användas vid enstaka tillfällen och storövningar.

– Tre-fyra tjänster skulle betyda väldigt mycket och för försvaret med tiotusentals tjänster är det inte mycket. Det borde högkvarteret inse, säger Kent Bladfält besviket.