Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa plutmunnen tjejer!

/

Annons

Tonårstjejer i dag är frigjorda på många sätt. Många av dem som jag pratar med vill göra karriär och erövra världen, de tror på sig själva och tänker inte forma sig efter mängden. De är också helt övertygade om att män och kvinnor ska ha samma möjligheter.

Slutet gott allting gott. Eller? Om det bara inte hade varit för den där plutmunnen. Överallt är den. På profilbilder på facebook och i bloggar. Så fort en kamera är i närheten ploppar pussläpparna fram, gärna i kombination med en Lolitablick under lugg in i kameran. Nu kanske ni tycker att jag drar det hela för långt. Klart att unga kvinnor får vara kåta och visa det. Men den där posen ruvar på något mer än bara ett försök att ragga. Jag är helt övertygad om att tonårstjejer i dag lider av en större utseendefixering än vad min generation gjorde och att den bottnar i en återgång till mögliga könsroller.

Jag har en lång lista på killar i övre tonåren som inte ens skulle titta två gånger på en mullig tjej. Det räcker med att jeansen sitter fel för att hon ska placeras i facket "oliggbar". Brutalt, ja visst.

Michael, en av mina träningskompisar, stängde ner sin 12-åriga dotters facebook när han upptäckte att hon höll på att sugas in i utseendekulturen som råder på nätet. Hon fick öppna sitt konto igen på ett villkor: Att hon slutar lägga upp "plutmunnade bilder med uppspärrade bambiögon".

Millan, min svägerska, skyller allt på klädkedjan Gina Tricot. "Deras modeller har förstört jämställdhetskampen för generationer framåt", muttrade hon häromkvällen. "Alla tjejer vill se ut så där nu." Pinnsmala, med långt hår och halvöppen hej-jag-fattar-ingenting-mun. Det är som om tjejer får vara hur frigjorda som helst, bara de håller sig till en flickig, slank och helst storbystad förpackning.

Genom att vara snygg, populär och modemedveten som tjej kan man för en kortkort stund i livet sola sig i uppmärksamhet. Men jag undrar hur många av dessa tjejer som egentligen är nöjda med sitt utseende? Tävlar de med varandra? De måste de göra. På en blogg, skriven av två 19-åringar, där 90 procent av bilderna består av självporträtt i olika vinklar, läser jag i ett inlägg: "Sååå sjukt snygg, hur kan man vara så snygg? Av alla människor jag skulle vilja byta utseende med så vinner Heidi Klum".

Munnen är alltid plutigare på andra sidan nätet.

Annons