Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskolans snabbkurs blev succé

/
  • Så här ska det se ut. Huvudläraren på Skinnskolan, Pirjo Nilsson, visar upp ett tjusigt exempel på skinnhandväska.  Foto: Lisa Olin

Annons

För första gången arrangerade Skinnskolan en kurs i samband med dansbandsveckan. Den korta men intensiva kursen pågick hela tisdagsförmiddagen och vid tvåtiden kunde samtliga tretton deltagare stoltsera med sin egengjorda handväska i äkta malungsskinn.

- Det är roligt att kunna ta med sig någonting från Malung när man åker hem. Skinnet hör ju till kulturen och traditionen här, så det passar ju bra, säger Maria Persson som besöker Malung i samband med dansbandsveckan för femte året på rad.

Dagen började med att deltagarna till kursen plockades upp på konsumparkeringen med häst och flakvagn. Därefter följde en resa i både tid och rum, då ekipaget färdades längsmed vägen till Skinnskolan medan Karin Elfström, marknadsansvarig för utbildningen, berättade om byns skinntraditioner och historia.

På plats i sylokalen fick deltagarna en introduktion i olika sorters skinntyper och i hur symaskinerna fungerar. Därefter var det bara att välja ett skinn som man tyckte om, ta fram mallar, skärredskap och saxar - och sätta igång med väskan.

- Det är roligt med kringarrangemang runt dansbandsveckan, det får människor att kännas sig ännu mer välkomna till Malung, säger Karin Elfström.

Handledare under kursen var Pirjo Nilsson, som är huvudlärare på Skinnarskolan, samt Jenny Svén och Linda Danielsson som vanligtvis studerar vid skolan. Deltagarna kom från olika delar av Sverige, och alla verkade mycket belåtna med kursen. Karin Elfström berättar att intresset varit stort.

- Det har ringt mycket folk som velat anmäla sig, men vi har inte haft plats för alla. Det är bara att konstatera att upplägget är en succé. Imorse ringde det en person som ville anmäla sig till nästa år, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons