Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skilda världar Blå Lagunen och Lappis vann

Dala Digitalsalongen och Bildspelstävlingen, arrangerad av Gagnefs Fotoklubb har avgjorts.
Enmansjury för stillbildstävlingen var Håkan Olsén från Falun och han överraskades av den höga kvaliteten bilderna hade.
Totalt tävlade 275 bidrag från länets cirka 15 fotoklubbar i Digitalsalongen.

Annons

Med omsorg och engagemang hade fotograferna valt ut sina objekt och jobbat med motiven för att sedan skicka in dem till tävlingen.

–Tävlingsbidragen är överraskande, genomtänka och håller hög kvalitet. Jag har skrivit 21 motiveringarna till de 21 bäst placerade bilderna i resultatlistan. Jag har dömt andra fototävlingar, men det är första gången jag dömer ensam, sa Håkan Olsén.

Blå Lagunen, den segrande bilden i stillbildstävlingen var tagen av Lars-Erik Boberg från Falu fotoklubb. Han var inte närvarande under prisutdelningen, men hans bild av den varma lagunen på Island blev mycket omtyckt i Miami där Håkan Olsén skrev bedömningarna och där han också visade ett antal personer bilden.

Någon trodde det var ett konstgjort SPA i Dubai, en annan munkar i Nepal, en tredje någon religiös ritual.

"Kokande dramatiskt och lugnt på samma gång, tyckte juryn.

Peter Reichel, Ragnar Nyberg och Jan Forsmark är tre representanterna från Gagnefs Fotoklubb som ansvarar för Dala Digitalsalongen. Den Digitala salongen arrangeras varje år sedan 1992 av klubben.

Bildspelstävlingen arrangeras för andra gången. Jury för den var konstnär Eva-Lena Karlsson från Borlänge. Hon utsåg Jan Forsmarks bildspel, "London Calling" till segrare bland 13 bidrag.

–Vi är mycket nöjda med årets tävlingar. I båda kategorierna har vi haft bra jury som gjort förträffliga bedömningar. Sedan det digitala fotot kom har fotograferna i fotoklubbarna blivit både yngre och fler kvinnor har börjat fotografera. Tyvärr syntes inte det i resultatlistan den här gången.

–Gagnefs Fotoklubb bjuder också in gymnasieskolor som ägnar sig åt foto i sina utbildningar. Vi har hittills inte fått in några bidrag från skolorna, men vi fortsätter enträget att bjuda in dem, säger Ragnar Nyberg.

Totalt deltog nära 70 fotografer i tävlingarna.