Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidtjejen Nathalie utseddkranskulla i Skinnarloppet

Skidtjejen Nathalie Johansson, som i dagarna fyller 15 år, har utsetts till kranskulla i den anrika skidtävlingen Skinnarloppet som avgörs i Malung på söndag, för 82:a gången.

– Det är riktigt kul att få det här uppdraget, säger Nathalie som går i åttan och som även siktar på en egen skidkarriär.

Hon har åkt skidor nästan så länge hon kan minnas och har tränat ordentligt sedan 7-8-årsåldern.

Nu under säsongen tävlar hon i stort sett varje helg, utom nu på söndag då hon har hedersuppdraget att vara kranskulla i Malung.

Skinnarloppet är en av landets mest anrika skidtävlingar och genomförs i år för 82:a gången. Genom åren har många stora skidnamn setts i Skinnarloppets resultatlistor, men i år har tävlingen inga riktiga toppnamn.

– Nej, tyvärr så har vi olycklig konkurrens på flera platser. Bessemerloppet i Sandviken går som vanligt samma helg, men dessutom har vi i år ett Intersportlopp i Ulricehamn där flera landslagsaktuella åkare ska tävla och långloppsåkarna har världscup i Estland, säger tävlingsledaren Evert Ryen.

Det här innebär att det kan bli hemmaseger i tävlingen. Erik Andersson, Malung, är en av de bästa i herrklassen. Bland damerna kan det stå mellan Ulrika Persson, Sunne, som tidigare vunnit flera Skinnarlopp, och Anna-Karin Söderström, Malung.

Skinnarloppet är seedningsgrundande för Vasaloppet och många Vasaloppsåkare tar chansen att träna inför årets "Vasa". En stor grupp i årets Skinnarloppet kommer också från den största Vasaloppsklubben, Stern från Göteborg.

– Vi har mycket fina förhållanden och perfekta spår, säger Evert Ryen.

Herrarna åker 45 km, damerna 42 km och det finns en motionsklass som är 21 km.

Antalet föranmälda åkare är cirka 600, men Evert Ryen räknar med att det i vanlig ordning tillkommer något hundratal efteranmälda.

– Det brukar rassla till rejält på slutet, säger Ryen.