Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra och Anna redo för världscuppremiär

Nu är det tävlingsdags för två av fjolårets stora skidstjärnor, ski crossduon Anna Holmlund och Sandra Näslund. Fredag och lördag är det dags för premiären av årets världscup i ski cross i franska Val Thorens.

Annons

Anna Holmlund och Sandra Näslund, redo för världscuppremiär.

Ski cross må vara lite av lillebror i skidsammanhang, men det är en lillebror som växer och som närmar sig både längd och alpint vad gäller popularitet och inte minst TV-siffror i Sverige. En bidragande orsak till det växande svenska intresset står Anna Holmlund för, en av världens allra bästa skidåkare, världscupvinnare vintern som gick.

Anna Holmlund premiärvinner första världscuptävlingen på Idre Fjäll före Marielle Thompson, Kanada och trean Sandra Näslund.

En av hennes allra tuffaste motståndare är junioren Sandra Näslund från Kramfors, juniorvärldsmästarinna i vintras och två gånger tvåa i världscupen och två gånger trea i vintras.

20-åriga Sandra är fortfarande junior och har chansen på ett till JVM-guld.

– Men i vinter smäller stora VM i spanska Sierra Nevada lite högre, säger Sandra, när tidningen träffar duon efter ett träningsläger på Idre Fjäll.

– Här har vi haft fokus på storslalom under det här lägret och nu ska det bli skönt att få komma igång på allvar, fortsätter Sandra.

På väg mot dubbelsegern för Anna Holmlund och Sandra Näslund, men den tuffa åkningen straffade sig och  slutade med att tyska Heidie Zacher som ligger sist kan smita förbi.

Det är ingen tvekan om att hon har världens bästa träningspartner i Anna Holmlund och i tävlingar laddar de två för fullt. Både i Innichen och på Idre Fjäll kostade kampen mellan de båda värdefulla pallplaceringar.

– Jag struntar i vem som kör bort mig, jag kör för att vinna, skrattar Anna.

– Fast visst ser jag hellre att Sandra kör bort Marielle Thompson än mig.

För än så länge är det Marielle Thompson som är Annas på pappret tuffaste motståndare, kanadensiska som var tvåa och etta vid världscuptävlingarna på Idre Fjäll i vintras.

– Idre bjöd på en riktigt bra tävling med tuffa och utdslagsgivande banor, säger Anna, som vann ena dagen i Idre och blev femma dagen därpå. Sandra svarade för en andra och en tredje placering i den backe som blivit skicrosslagets hemmabacke.

Nu väntar Val Thorens och premiären och det är positiva minnen för både Sandra och Anna, då Anna vann dubbelt där ifjol och Sandra sluta tvåa och åtta.

Anna Holmlund och Sandra Näslund när duon slutade etta och trea på Idre Fjäll i vintras..

Skicross är enkelt, först i mål vinner och först i mål är ofta Anna Holmlund, som lika gärna hade kunnat vara bäst i alpint. Tvåa på SM i störtlopp i vintras, slagen enbart av Kajsa Kling.

– Störtloppssilvret var kul, jag har alltid älskat fart och länge tänkt åka. I vintras passade det bra och nu hann jag också testa skidorna innan det var dags, skrattar Anna.

– Om det passar så åker jag gärna störtloppstävlingar och SM igen, säger Anna och det gäller också Sandra som även körde SM i störtlopp och slutade nia.

Men nu handar det pm att klara sig igenom torsdagens tidskval och sedan gäller det att inte vika ner sig i Val Thorens nybyggda skicrossbana.

– Vi är redo, hälsar Sandra och Anna.

Årets världscup inleds på fredag i franska Val Thorens med tävlingar fredag-lördag. Världscupen fortsätter sedan till Arosa i Schweiz med tävlingar måndag-tisdag och sedan blir det tävlingar i italienska Inichen 20-22 december.

Till Sverige och Idre Fjäll kommer världscupen 10-12 februari för två deltävlingar.

Svenska Åkare på start i Val Thoréns 9-10 december: Anna Holmlund, Sundsvalls SLK, Sandra Näslund, Kramfors Alpina, Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK, Viktor Andersson, Vemdalens IF och Michael Forslund, IFK Mora AK.

Victor Sticko, IFK Mora AK ansluter i Arosa den 13 december.

Sandra Näslund och Anna Holmlund

Mer läsning