Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiärdags för skicross med moraåkare

Skicross är sporten som växer och uppmärksammas alltmer. Anna Holmlund vann världscupen ifjol och är nu nominerad till Jerring-priset. Moraduon Micke Forslund och Victor Sticko är laddade för årets säsong.

Annons

Årets världscup inleds på fredag i franska Val Thorans. Då finns enbart Micke Forslund på start av de två moraåkarna. Klubbkompisen Victor Sticko står över premiären och kör sin säsongsdebut i schweiziska Arosa efter helgen.

Moraåkarna Michael Forslund och Victor Sticko laddar för världscup och VM.

– Det här ska bli en lite bättre säsong än i fjol, säger både Micke och Victor när de avslutade träningslägret på Idre Fjäll. Ett läger där det framförallt handlade om storslalomträning.

Det finns det alla anledning att hoppas. Idrottstermen "stolpe ut" gällde i allra högsta grad för duon säsongen som gick.

– Så går det att sammanfatta fjolåret, konstaterar duon Micke och Victor efter träningslägret på Idre Fjäll.

Världscupen Skicross med Micke Forslund närmast.

Micke som hunnit med både två OS och tre VM med tolfte placeringen i Kreischberg 2015 som bästa mästerskapsresultat, söker fortfarande en triumf i världscupen. Där är tredje platsen i Åre 2015 fortfarande hans främsta resultat. Under åren har Micke hunnit med 72 starter i världscupen sedan debuten i franska Flaime 2007.

– Säsongen 2014-2015 kändes som allt gick bättre och bättre, men sedan blev jag kanske lite för bekväm ifjol. Nu hoppas jag det vänder ordentligt den här säsongen, säger Micke.

Michael Forslund vid Europacupen på Idre Fjäll i våras.

– VM i Sierra Nevada i mars blir det stora enskilda målet, men hela världscupen är viktig för min del, säger Micke, som inte minst hoppas på ett bra resultat i Idre.

– Banan vi hade här ifjol var uppskattad av oss åkare och när den nu blir längre så blir avslutningen än mer spännande. Här finns alla chanser till att avgöra på slutet, säger Micke.

Victor Sticko i världscupen i Inichen ifjol.

Victor Sticko debuterade i världscupen 2014 och har hunnit göra 17 starter när det är dags för come back i tävlingssammanhang för honom på måndag i Arosa.

– Jag åkte världscupen före jul, men blev sedan skadad vid världscupen här Idre, säger Victor.

Victors minne av fjolårets avsklutning var smärtsam. Istället för att gå vidare i finalstegen kraschade han i kanonläge, strax före mål och där tog fjolårssäsongen slut.

– Nu är jag i gång ordentligt och det ska bli skönt att få börja tävla igen, säger Victor.

– Jag är rejält taggad för det.

Årets världscup inleds på fredag i franska Val Thorens med tävlingar fredag-lördag. Världscupen fortsätter sedan till Arosa i Schweiz med tävlingar måndag-tisdag och sedan blir det tävlingar i italienska Inichen 20-22 december.

Till Sverige och Idre Fjäll kommer världscupen 10-12 februari för två deltävlingar.

Svenska Åkare på start i Val Thoréns 9-10 december: Anna Holmlund, Sundsvalls SLK, Sandra Näslund, Kramfors Alpina, Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK, Viktor Andersson, Vemdalens IF och Michael Forslund, IFK Mora AK.

Victor Sticko, IFK Mora AK anbsluter i Arosa den 13 december.

Mer läsning