Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarens senaste uppdatering om Anna Holmlund: "Skadorna är mer utbredda"

Skicrosstjärnan Anna Holmlunds huvudskador är allvarligare än befarat.
Det konstaterades efter en tredje datortomografi av hjärnan.
– Skadorna är mer utbredda, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till TT.

Annons

Läs också: Holmlunds tillstånd försämrat – skadan värre än först befarat: "Resultatet är tyvärr nedslående"

Anna Holmlund hålls fortfarande nedsövd efter måndagens krasch då hon slog i huvudet. Hon fördes till sjukhuset i italienska Bolzano där det konstaterades att hon ådragit sig blödningar i hjärnan och hon opererades omgående.

Rapporterna efter läkarnas morgonrond i går var försiktigt positiva men en tredje datortomografi av hjärnan visade att skadorna är allvarligare än befarat.

"Hon har undersökts av en käkkirurg och en ögonläkare för sina skador på ansiktsskelettet. Resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda", säger landslagsläkaren Jakob Swanberg i ett pressmeddelande.

För Plus-kunder: Anna Holmlunds hemmaklubb håller tummarna: "Hon är en i familjen"

Swanberg säger till TT att läkarna under natten skulle lätta lite på nivåerna på de sövande läkemedlen som Holmlund får.

– Tanken är inte att hon ska väckas, men man vill utvärdera hur hon reagerar på det, säger han.

Han säger att han ska ha en avstämning med läkarna i Bolzano nu under morgonen och senare kom han med besked om när de förväntar sig veta mer om Holmlunds skador.

– Det kommer vara en större rond som är klar vid 11. Då hoppas vi att vi har något med mer substans att berätta om, säger han till SportExpressen.

För Plus-kunder: Krönika, Andreas Lidén: Ren och skär skräck – hoppas av hela mitt hjärta att Anna grejar det här

Till SVT Sport säger han att det är svårt att veta vad som kommer att hända nu, det beror på hur Holmlund reagerar när läkarna lättar på läkemedlen. När man ser hur hon svarar på detta tar man beslut om hur man ska gå vidare.

– Prognoser är svåra att ställa. Den här typen av skador brukar ge bestående men och vi vill också vara öppna med att det här ser allvarligt ut, säger Swanberg.

– De skador som man sett är mer utbredda än man sett tidigare. I nuläget är det inte mycket som händer men intensivvårdsarbetet pågår aktivt varje sekund.

För Plus-kunder: Här är Anna Holmlunds tidigare svåra skador i karriären

Under onsdagen kunde läkarna se tidigare gömda skador.

– De skador som hon fick från början visar sig nu. Så är det ofta, att man ser dem lite senare. Det kan vara blödningar som har blivit större, eller så kan det vara skador på hjärnan som gör att svullnader med vätskeansamlingar visar sig på det här viset, säger Swanberg till SportExpressen.

I pressmeddelandet skriver Swanberg att "Anna är urstark och hon har överraskat oss förr med sin enastående förmåga att återhämta sig från skador. Vi hoppas naturligtvis fortfarande att hon gör det på nytt men samtidigt måste vi vara realistiska och förstå allvaret i den situation som nu råder".

För Plus-kunder: Skicrosstjärnan Sandra Näslund skakad efter Holmlunds olycka: "Jag var alldeles bakom henne"

Mer läsning

Annons