Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enda medaljhoppet i VM – Sandra Näslund om saknaden av Anna Holmlund: "En tomhet"

Det brukade vara två skicrosshopp i blågul dräkt. Men den här säsongen är det bara ett.
Nu berättar Sandra Näslund om känslorna för att kliva in i VM medan Anna Holmlund fortfarande vårdas efter kraschen i december.
– Det har blivit en tomhet att hon inte är med längre, säger hon till Expressen.

Annons

Läs också: Positiva tecken från Anna Holmlund – men blir inte som förut: "Kommer sannolikt inte bli bra"

Bilden är drygt ett år gammal, på Anna Holmlund och Sandra Näslund efter tävlingar i Idre.

Efter den allvarliga kraschen i Innichen är Anna Holmlund fortfarande inte vaken. Det senaste beskedet, som kom för några dagar sedan, är att hon visar positiva tecken i kommunikationen, med hantryckningar och blinkningar, men att läget fortfarande är allvarligt.

– Det är som en ny fas för de anhöriga nu. De har börjat förlika sig med att det här sannolikt inte kommer att bli bra. De får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare, sa landslagets läkare Jacob Swanberg till DN.

Nu närmar sig VM. På fredag avgörs tävlingarna i Sierra Nevada och från att vi haft två skicross-hopp att räkna med i de sammanhangen, har vi nu bara ett. Sandra Näslund från Kramfors.

– Jag och Anna har haft stor nytta av varandra och kunnat träna tillsammans. Det blir bra konkurrens på träning vilket är viktigt för att man ska kunna utvecklas. Vi har lärt varandra mycket, vilket har varit väldigt bra på så sätt. Det har blivit en tomhet att hon inte är med längre. Det är väldigt tråkigt, säger hon till Expressen.

För Plus-kunder: Anna Holmlund svårt skadad under träningsåk – detta har hänt sedan kraschen

Trots avsaknaden av Anna Holmlund har Sandra Näslund lyckats fokusera och gjort sin bästa säsong hittills i karriären.

Hon har gång på gång hedrat sin vän och landslagskollega efter den hemska olyckan, bland annat med hälsningar på sin hjälm, som hon pekat på efter målgång.

– Man vet att man kan gör illa sig. Men risken att en sådan här olycka händer är väldigt liten. Skulle man vara rädd för att det skulle hända skulle man inte fortsätta. Jag känner mig säker med min åkning, sedan är det klart att det alltid kan hända att någon orsakar något när vi är fyra åkare, eller som Anna att man får något felskär, men jag är inte rädd för att göra mig illa när jag står på start. Jag känner mig ändå trygg.

Nu är 20-åringen till och med en medaljkandidat efter åtta pallplatser i vinter. Hon blev också tvåa i totala världscupen.

– Just nu har jag en bra känsla med skidåkning och självförtroende. Sedan är det en annan grej att stå på ett mästerskap. Det är en dag man ska prestera. Det är skicross och allt kan hända. Men jag siktar på medalj. Målet är så klart guld, men tar jag en medalj skulle jag bli väldigt nöjd.

Läs mer: Pappans känslosamma besked när Anna Holmlund prisades: "Känner vissa dofter"

Mer läsning

Annons