Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots vallamissen – VM-brons till Sverige efter Hellners upphämtning: "Det är underbart"

Efter ett bragdlopp av Marcus Hellner kunde Calle Halfvarsson spurta hem VM-bronset till Sverige i stafetten.
– Det är helt underbart att se Marcus Hellner åka skidor på det här sättet, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Annons

Med hopp om medaljer klev Richardsson ut som första svenska åkare i herrarnas stafett, men förutsättningarna var inte de bästa. Mjukt och slaskigt underlag var tungt för åkarna, men Richardsson höll kontakt och stakade starkt till en början.

Därefter tappade han en del utför, och vid växling efter tio kilometer var Richardsson 37,3 sekunder efter ledande Ryssland.

– Jag tycker synd om honom. Det känns som att han aldrig får skidor som gör jobbet åt honom, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Även Richardsson själv var missnöjd med skidorna.

– Det var lugnt de första två varven, men sedan blev det mer körning. Jag kände på en gång att de var alldeles för starka och hade helt andra grejer än jag hade. Det var illa, men så är det ibland.

Johan Olsson.

Johan Olsson fick därmed gå ut som nionde åkare och jaga ordentligt på andra sträckan, men lyckades inget vidare. Olsson fortsatte att tappa vid varje mellantid och vid växling efter 20 kilometer var Sverige hela en minut och 36 sekunder efter ledande Ryssland och Bessmertnych.

– Det var hemskt. Det var riktigt hemskt. Jag har inte haft grejer under fötterna i dag som varit konkurrenskraftiga. Jag har fått saxa från botten i backarna, och försökt allt jag haft, men jag tappade enormt utför hela tiden, säger Olsson till SVT.

När det sedan var Hellners tur så lyckades han plocka ett par sekunder inför första mellantiden, och var den åkare som gick fortast fram på första varvet.

– Det är galet. Det är fascinerade vilken tidsskillnad det är på det olika åkarna. Han åker inte för något annat än medalj, sa Anders Blomquist.

Marcus Hellner.

Hellner fortsatte sedan plocka sekunder och stod för ett jättelopp. När han växlade över till sista sträckan hade han klivit upp från sjunde till fjärdeplats och gav Halfvarsson ett utmärkt medaljläge.

– Det är helt underbart att se Marcus Hellner åka skidor på det här sättet. Idag gnistrar han, säger Blomquist i SVT.

Halfvarsson gick ut stabilt och fortsatte hänga på motståndarna och konkurrera om bronset inför sista varvet.

– Perfekt åker Calle Halfvarsson. Det är vaket och bra gjort, säger Blomquist.

Efter en intensiv kamp mot Finland och Heikkinen i sista backen klev Halfvarsson sedan ut först på upploppet inne på stadion, och efter en stark spurt, där Finland föll bort tog han hem VM-bronset.

– Efter sju sorger och åtta bedrövelser blev det ett svenskt brons ändå, säger kommentatorn Jacob Hård.

Guldet gick till Norge, och silvret till Ryssland.

Mer läsning