Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese Johaug stängs av i två månader

Den norska skidstjärnan Therese Johaug, som åkt fast i ett dopningstest, stängs av i två månader under vidare utredning.
Antidoping Norge anser att Johaug "inte är utan skuld".

Annons

Therese Johaug. Arkivbild.

"Det är tungt, men jag förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på att jobba för att bli helt frikänd", säger Johaug i ett uttalande enligt SVT.

I ett pressmeddelande uppger Anstein Gjengdedal, som leder "påtalenemnden" i Antidoping Norge att man stänger av Johaug eftersom hon "inte kan anses ha uppträtt utan skuld".

– Eftersom utövaren har testats positivt på en särskild substans, och objektivt har ett ansvar, måste vi stänga av utövaren så snart den inledande utredningen är klar, säger Niels R Kiær i "påtalenemnden" till NTB.

– Vi kommer under de kommande veckorna att värdera påföljden, graden av försiktighet eller graden av skuld.

Johaug är avstängd till den 18 december, eller till den dag som domen kommer, om den kommer tidigare, uppger "påtalenemnden", motsvarigheten till Sveriges dopingkommission i Riksidrottsförbundet.

Johaug kommer inte att överklaga avstängningen på två månader, uppger hennes advokat Christian B Hjort för NTB. Skidstjärnan riskerar fortfarande en längre avstängning. 2013 stängdes en italiensk cyklist av i 15 månader för att ha dopat sig med clostebol – samma ämne som hittades i Johaugs dopningsprov.

I och med avstängningen missar Johaug världscuppremiären i Finland i slutet av november, samt världscupens minitour på hemmaplan i Lillehammer och världscuplopp i Davos i början av december. VM i Lahtis avgörs i februari nästa år.

Johaug testades i september positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon hävdar att hon fått i sig det förbjudna ämnet genom en läppsalva mot brännskador.

Antidoping Norge startar också en utredning mot landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen, som köpte salvan Trofodermin och gav till Johaug. (TT)

Läs mer: Experten: "Johaug riskerar fyra års avstängning"

Bakgrund

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S. Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av i två månader av Antidoping Norge.

Läs också: Therese Johaug fast i dopningstest

Mer läsning

Annons