Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige tog pallplats när Dyvik debuterade i världscupstafetten: "Vilken helg – vilket genombrott"

Hon hade inte förberett sig på höghöjd, men skulle in och slåss om en pallplats för Sverige.
Anna Dyvik gjorde en succédebut i det svenska stafettlaget.
– Jag var så himla taggad. Jag önskar bara att jag hade haft lite mer sprutt i benen, sa Dyvik till SVT efteråt.

Annons

Anna Dyvik kramas om efter succédebuten i stafettlaget.

Svenska damerna ställde upp med Emma Wikén, Stina Nilsson, Maria Rydqvist och Anna Dyvik i sitt stafettlag på 4x4 kilometer i La Clusaz.

Anna Haag aviserade inför att hon skulle avstå stafetten, vilket öppnade för att Anna Dyvik skulle få göra stafettdebut. Det här bara dagen efter att hon överraskat alla och klättrat 45 placeringar på tio kilometer.

Men redan på första sträckan hade Sverige halkat efter. I halvtidsvarvningen var Sverige 14 sekunder efter, i växlingen 46.2 sekunder efter.

– Det är tyvärr en svag sträcka av Emma Wikén, sa experten Anders Blomquist.

– Det var en väldigt tuff sträcka, men jag krigade på, sa Wikén.

Stina Nilsson fick då inleda en upphämtning. Hon drog på och skakade av sig flera åkare, men var fortfarande 52,8 sekunder bakom Norge i topp, som då anfördes av en suverän Marit Björgen.

– Det här är viktigt för Rydqvist och Dyvik. De behöver alla sekunder de kan få, sa Anders Blomquist när Sverige gled in som tvåa i växlingen till fristil.

Maria Rydqvist på tredjesträckan fick kämpa mot finska Riitta-Liisa Roponen. För dem båda handlade det om att hålla Schweiz så långt bakom sig som möjligt.

Men i spurten på sträckan imponerade Rydqvist och skakade fram ett femsekundersförsprång även till Finland och kapade dessutom avståndet till Norge, ner till 42 sekunder.

– Vilken avslutning, hon har åkt mycket fortare än Ragnhild Haga (Norge) på tredje sträckan, sa Anders Blomquist.

Så var det dags för fjärdesträckan. Anna Dyvik gjorde sin första start i en världscupstafett. Dyvik hade inte förberett sig med höghöjdsträning, och då blev det tufft att hänga på finskan Laura Mononen.

Men pallplatsen – den lyckades Dyvik hålla. Efter en tungbent avslutning slutade Sverige 1:08.9 efter Norge på första plats, 18 sekunder efter Norge.

– Det var väldigt, väldigt bra av Anna Dyvik. Om någon sa i somras att hon skulle stå på pallen i Världscupen i vinter hade hon inte trott de varit kloka, sa Anders Blomquist.

– Vilken helg. Vilket genombrott.

Dyvik själv, sa så här till SVT:

– Det var jättekul, jag var så himla taggad. Jag hade önskat lite mer sprutt i benen bara. Det var stenben från start, men jag kämpade på, det var kul och de andra hejade på mig bra vid sidan.

Mer läsning

Annons