Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Nilsson tappar ledningen i Tour de Ski – utanför topp 10 i dagens tävling

Efter de senaste dagarnas succé gick det inte riktigt lika bra för Stina Nilsson när det på fredagen var dags för fem kilometer fristil.
Till slut landade hon på en 20:e plats – och bästa svenska blev Charlotte Kalla.

Annons

Det var en tröttare och stummare Stina Nilsson som startade i dagens etapp i Tour de Ski. Efter att ha legat i topp inför långhelgens tre avslutande tävlingar gick hon ut som 20:e åkare när det var dags för damernas fem kilometer fristil.

Läs också: Live-TV: Stina Nilsson vann igen – avgjorde i spurtstrid: "Hon är helt formidabel"

Hon inledde starkt, men snabbt tappade hon kraften, och kom slutligen i mål på tiden 13:26.1, och hamnade på 20:e plats. Därmed ligger Nilsson nu på tredjeplats i touren.

– Det var ganska kämpigt idag, men på förhand så hade jag räknat med att ha någon dag som var lite vacklande och jag kan gott ha en sån här dag efter fyra så pass bra race. Jag gjorde mitt bästa men det räckte inte längre än såhär, säger Stina Nilsson till SVT.

Glädjeämnet för dagen var Charlotte Kalla som blev bästa svenska åkare på en fjärdeplats. Hon gjorde en stark inledning de först kilometrarna och tog ledningen vid första mellantiden, därefter fortsatte hon loppet starkt, och både tids- och åkmässigt var hon piggare idag än under de senaste dagarna.

– Jag tyckte det kändes skapligt. Jag kunde gå på treans växel ganska långt upp i den första stigningen och nyttja att jag har både stark överkropp och starka ben, säger Kalla till SVT.

Läs också: Tuffa tiden fortsätter för Charlotte Kalla – kan bryta Tour de Ski: "Kroppen inte helt redo"

Ännu har hon inte beslutar huruvida hon ska köra morgondagens etapp.

– Nu gäller det att smälta dagens lopp och få lite mer distans till det här, säger Charlotte Kalla.

Amerikanskan Jessica Diggins vann i fjol på samma distans, och tog ledningen med 14,9 sekunder när hon kom i mål precis efter Charlotte Kalla. Amerikanskan var också den som tog hem segern på tiden 12:45.6.

Bästa norska blev Heidi Weng på femteplats. Det var första gången sedan 2013 som de norska damerna missade pallplatserna.

Läs också: Hellner femma i Toblach – har slagläge i Tour de Ski: "Pallen är målet"

Evelina Settlin hamnade på 12:e plats, Emma Wikén på plats 28 och Maria Nordtröm på 29.

Mer läsning

Annons