Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Nilsson om kändisskapets baksida: "Tufft att hantera ibland"

Stina Nilsson har de senaste åren tagit skidsverige med storm.
Men det är inte alltid så enkelt att hantera uppmärksamheten.
– Jag får dåligt samvete över att mitt tålamod inte är större när folk vill komma fram och prata, säger 24-åringen i podden "Ur spår!".

Annons

[+] SE MER: Så ska Stina Nilsson hitta hemmakänslan i Sydkorea: "Tar med mig glögg, broderier och kanske en julgran"

Stina Nilsson mötte pressen tidigare i veckan under landslagets medieupptakt.

LÄS ÄVEN: Stina Nilssons besked – står över Tour de Ski: "Inte med i plan A"

Malungstjejen Stina Nilsson blev "Silver-Stina" med hela svenska folket efter sina tre VM-silver i Falun 2015.

Därefter har IFK Mora-åkaren noterats för tolv individuella världscupsegrar och vuxit ut till en av svensk skidsports allra klarast lysande stjärnor, och den givna arvtagerskan till Charlotte Kalla på damsidan den dagen Tärendöåkaren lägger skidorna på hyllan.

Men framgångarna har kommit med ett pris, och i Svenska skidförbundets podcast Ur spår! tillstår Stina Nilsson i intervjun med Katarina Medveczky att det inte alltid är så lätt att hantera alla dem som vill få en del av hennes tid.

– Uppmärksamheten i sig är ingen drivkraft för mig, och ibland kan det vara tufft att hantera. Det är en grej jag har dåligt samvete för, att jag inte har det tålamod jag önskar när folk kommer fram och vill prata längdskidor med mig. I och med att jag andas och lever i min skidbubbla så många timmar om dygnet vill jag ta vara på de andningshål jag får att bara vara människan Stina, när jag bara har fokus på mig själv, säger Stina Nilsson i podden.

– Jag skulle behöva mer tålamod att prata med människor även om jag inte är på det humöret. Men jag jobbar på det och tycker att jag blivit bättre med åren. Jag kanske ska koppla på någon slags autopilot, så att det inte ska behöva ta någon energi från mig. Ofta handlar det inte om att svara på frågor heller, folk vill dela med sig av sina upplevelser av saker och ting. Det är bara att stå och nicka.

[+] LÄS ÄVEN: Krönika: Nilsson på väg att bli störst av alla

Stina Nilsson på väg mot en tredjeplats i damernas 10 kilometer fristil på världscuptävlingen i Quebec City i våras.

Även medier håller Stina Nilsson på en armlängds avstånd. I en intervju med Sportbladet häromdagen berättade Nilsson att hon klockar alla sina intervjuer, och på landslagets pressupptakt i Stockholm fick ingen journalist mer än sju minuter med den fyrfaldiga VM-medaljören (det fjärde silvret kom i Lahtis i vintras).

– Jag har lätt för att sätta ner foten och det får jag tacka min mamma för. Hon har uppfostrat tre starka döttrar och det ska hon vara stolt över.

Katarina Medveczky: Du känner var gränsen går?

– Jag har inte bestämt mig innan (en intervju) var gränsen går för vad jag kan svara på. Men ibland känner jag att en fråga inte är inom min radar för vad jag vill svara på.

KM: Blir du irriterad på frågor du inte vill prata om?

– Ja, ibland. Jag kan bli frustrerad över att det förväntas att jag ska lägga mig i saker som inte är min business, säger Stina Nilsson som utvecklat en strategi för att handskas med reportrar när hon upplever att frågorna blir för jobbiga.

– Jag tycker att jag löser det på ett bra sätt. Den jag bemöter märker det nog inte ens, men de som känner mig vet att jag har blivit irriterad. Jag kan linda in svaren på ett så pass bra sätt att den som intervjuar inte märker det. Fast det beror också på hur på hur svarsformen är just den dagen.

Huvudmålet för Stina Nilsson och resten av åkarna i längdlandslaget är vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang som avgörs i februari. Nilsson är tillsammans med Charlotte Kalla och Marcus Hellner redan uttagen i OS-truppen. Världscupsäsongen inleds i finska Ruka den 24 november.

LÄS ÄVEN: Tjänade över en miljon – Nilsson om drastiska lönesänkningen: "Glad att det inte gällde i fjol"

Mer läsning

Annons