Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pallplatser för Kalla och Hellner

– Det här var som VM och bättre stämning än i Holmenkollen!
Martin Johnsrud Sundby var imponerad av världscupfesten i Ulricehamn. Det trots att han inte knep första platsen, slagen med sex sekunder av kanadensaren Alex Harvey.
Sverige fick två pallplatser genom Charlotte Kalla och Marcus Hellner som båda slutade trea.

Annons

Dampodie med Krista Parmakoski, Marit Björgen och Charlotte Kalla.

Marcus Hellner på väg mot tredje platsen.

30 000 åskådare, perfekta förhållanden, strålande sol och en hemmatjej som satte färg på tävlingen. De yttre förutsättningarna var på topp och Hanna Falk fixade stämningen med att prestera gröna tider hela hennes lopp igenom.

Det var en rörd Hanna som med tidigt startnummer, 10, lade grinden för festen. I mål som ledare och länge fick hon behålla ledarpositionen på hennes egen hemmabana. Idag bor Hanna i Falun,men hennes barndomshem ligger alldeles intill den fem kilometer långa banan.

– Den längsta banan och den med mest snö så här långt in i världscupen, konstaterade funktionären och trefaldiga Vasalopssegraren Oskar Svärd, när åskådarna vällde in på arenan.

– Det här trodde inte de norrländska arrangörerna vi skulle fixa, flinade Oskar, stolt över den stora uppslutningen i Ulricehamn.

– Här skulle varenda världscup få köras, konstaterade Martin Johnsrund Sundby och fick medhåll av kanadensaren Alex Harvey.

Dagen innan tävlingen var det mjukt och sladdrigt, men det frös på och blev en skidfest som heter duga.

Marcus Hellner, Alex Harvey och  Marin Johnsrud Sundby

Alex Harvey, etta i Ulricehamn.

På herrsidan imponerade Alex Harvey, men det svenska glädjeämnet var Marcus Hellner som på sitt avslutande varv bars fram av publiken.

– Jag kan den här banan, här har jag tävlat och tränat väldigt ofta som barn och här är man duktiga på att fixa snö, summerade Marcus, som växte upp tio mil från Ulricehamn.

I mål lyckades Marcus precis hålla undan för en minut senare startande Dario Cologna, nu fick schweizaren ge sig med fyra tiondelar.

En imponerande insats svarade Daniel Richardsson för genom att bli sjua.

Calle Halfvarssons come back i tävlingsspåren resulterade i en 17:e placering. Världsscuppoäng tog också Falun-Borlänges Simon Andersson med en 26:e placering och Karl-Johan Westberg, Borås som slutade 30:e.

I herrtävlingen blev det också en sjätteplats till England och en tionde placering till Japan, Andrew Musgrave och Keishin Yoshida såg till att längdskidsporten inte längre är en helnordisk affär, speciellt som segern gick till Kanada och fjärde platsen till Schweiz.

Charlotte Kalla på väg mot en tredje plats.

I damtävlingen blev det ändå norskt överst genom Marit Björgen före finska Krista Parmakpski och Charlotte Kalla på tredje platsen.

Maria Rydqvist, Älvdalen 22:a.

– Skönt att få vara på pallen och en helt fantastisk publik, konstaterade Charlotte, som precis som Hellners bars fram av publiken som såg till att hennes sista varv precis räckte till pallen, en sekund före Astridf Uhrenholdt Jacobsen.

Ida Ingemarsdotter, 15:e

Åsarnas Ida Ingemarsdotter körde in som femtonde tjej. Maria Rydqvist från Älvdalen imponerade med att bli 22:a. Världscuppoäng knep också Åsarnas Emma Wikén med en 26:e placering.

Världscuptävlingarna i Ulricehamn fortsätter med stafett på söndag innan hela skidföljet drar vidare till Falun och det med fina formbesked av Kalla, Hellner, Falk och Richardsson.

-Jag bars fram av publiken, helt underbar känsla beskrev Kalla sitt lopp. Här på väg in motmålgång

Mer läsning

Annons