Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja Dahlqvists sköna revansch efter fallet och stavbrottet – spurtade ner Kalla och fixade brons i stafetten

Det blev dubbelt Dalarna på prispallen när damernas SM-stafett i skidor avgjordes i Skellefteå på fredagen. Stina Nilsson körde hem silvret till IFK Mora och bakom henne ordnade Maja Dahlqvist ett brons åt Falun Borlänge efter att ha besegrat självaste Charlotte Kalla på upploppet.

Annons

Maja Dahlqvist har en tung vecka bakom sig. I sprinten på svenska skidspelen hemma i Falun drogs hon med i ett fall i kvartsfinalen, när hon skaffat sig ett jätteläge för att ta sig vidare till semifinal. Och i SM i Skellefteå drabbades hon av ett tidigt stavbrott i finalen i sprint.

Maja Dahlqvist.

Men i stafetten på SM fick Dahlqvist en liten revansch. Efter ett Linn Sömskar mer eller mindre avgjort stafetten för segrande IFK Umeås räkning med en mäktig insats på andrasträckan gick Dahlqvist och IFK Moras Stina Nilsson ut tillsammans som tvåa och trea på sistasträckan.

Bakom dem var Charlotte Kalla, Piteå, på medaljjakt.

Stina Nilsson kunde tidigt åka ifrån Dahlqvist och koppla ett säkert grepp om silvret.

Men mot slutet av loppet var Kalla ikapp Dahlqvist – och många befarade nog att världsstjärnan skulle rycka ifrån Falun Borlänge-åkaren i sista uppförsbacken och fixa ett brons åt de regerande mästarna Piteå.

Men Dahlqvist visade det som hon inte riktigt gick chansen att göra i sprintloppen på vare sig SM eller världscupen. Formen är god och farten finns där. 23-åringen lyckades hålla Kallas rygg in mot mål och på upploppet spurtade hon ner OS-guldmedaljören och säkrade bronset till Falun Borlänge.

– Jag vet faktiskt inte vad jag tänkte, jag märkte att Charlotte inte drog ifrån så mycket, eller ja ... det gjorde hon väl i och för sig, men utför där när jag fick vila lite blev jag lite piggare och då tänkte jag att jag ska väl till mål bara och åka det snabbaste jag kan. Och det var väl det jag gjorde och så blev hon lite trött också, sade Maja Dahlqvist i SVT:s sändning från SM-veckan.

I Falun Borlänges bronslag körde även Moa Olsson och Moa Molander Kristiansen.

– Det var verkligen jättekul, Moa och Moa gjorde det verkligen jättebra på sina sträckor så jag var lite nervös när jag skulle gå ut med dem jag gick ut med. Det är inte vilka som helst liksom. Så det var kul att vi lyckades komma på pallen.

I IFK Moras silverlag körde Anna Dyvik, som ledde efter första sträckan, Frida Erkers och Stina Nilsson.

På herrsidan tog Falun Borlänge hem ytterligare ett stafettbrons när Oskar Svensson körde upp laget från sjätte till tredje plats. I det bronslaget körde även Simon Andersson och Anton Hedlund.

För Plus-kunder: Maja Dahlqvist vill visa att succén i Dresden inte var en slump: "Bara jag hänger med i början tror jag att det blir bra"

Läs också: IFK Umeå:s första guldmedalj i SM-stafetten – Kallas lag utan medalj

Läs också: SM-guld till Åsarna före favorittippat Hudiksvall – trots felkörningen: "Ville de skulle få kämpa"

Läs också: Överlägsen i sprintfinalen i går – nu lämnar Calle Halfvarsson SM

Mer läsning

Annons