Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listan: här är längdvärldens dopingskandaler – och medlen som använts

Längdskidåkningen har haft sin beskärda del av dopingskandaler genom tiderna. Frågorna är många kring vem som gjort vad, vem som är skyldig och inte och många av svaren kommer vi aldrig att få. Här är listan över längdskidåkningens kända dopingfall.

Annons

Doping. En svart fläck i sportens värld som ger många frågor vi aldrig kommer få svar på.

Förklaringar som verkar logiska, förklaringar som inte gör det. Misstag som inte verkar vara misstag och ärliga sådana. Lägg därtill den ständiga boven EPO, tillväxthormoner och faktiskt droger. Längdskidåkningen har sett sin beskärda del av dopingaskandaler och anklagelser och förklaringarna, preparaten och påföljderna har varit många. Här är listan på de fall som drabbat sporten i modern, och inte så modern, tid.

Natalia Baranova-Masalkina (Ryssland): Två år för EPO

Tävlade mellan 1994 och 2006 och var bland annat med i stafetten på OS i Turin 2006 där Ryssland vann guld. Hon har också brons och silver från VM i Oberstdorg 2005. En svart fläck i karriärsprotokollet är tvåårsavstängningen hon drog på sig på OS 2002. Hon testades positiv för EPO och kastades ur OS-byn.

Valerio Checchi (Italien): Ett år för brott mot testreglerna

2014 stängdes han av ett år för att ha missat att meddela var han befann sig för tre dopingtester under 18 månader. De tävlande måste vara tillgängliga för dopingtester alla dagar under året och måste meddela till FIS var de befinner sig för att kunna testas. Cecchi fick tävla igen från 13 april 2015.

Yulia Chepalova (Ryssland/Sovjet): Två år för EPO

Rysslands Larissa Lazutina (som också finns med på listan), norskan Bente Skari och Julia Chepalova, Falun, 2001.

Debuterade redan 1986 och har en lång medaljlista, bland annat OS-guld från Nagano (-98), Salt Lake City (-02) och Turin (-06). I Val di Fiemme 2009 testade hon positivt för EPO och stängdes av i två år. Kort efter det meddelade Chepalova att karriären var över. Hon har anklagat Wada för partiskhet i sina tester.

Olga Dinalova (Ryssland): Avstängd för bloddoping

Aktiv från 1991 men 2002 stängdes hon av efter att ha testats positiv (samtidigt som Johann Mühlegg och Larisa Lazutina) för darbepoetin, som ökar antalet röda blodkroppar. Hon fick återlämna OS-medaljerna från Salt Lake City. Dinalova har dock kvar bland annat två guld från OS i Nagano.

Yevgeny Dementyev (Ryssland): Två år för EPO

På OS 2006 vann han guld i 15+15 kilometer och silver på femmilen, bara hundradelar efter vinnaren Giorgio Di Centa. 2009 stängdes han av i två år för EPO men är sedan 2011 tillbaka i tävlingsspåren.

Johannes Dürr (Österrike): Avstängd för EPO i Sotji

Johannes Dürr åkte dit på EPO i februari 2014, dock inte under tävling. Dürr kastades ur det österrikiska OS-laget och var den femte idrottaren i ordningen som stängdes av under OS i Sotji. Han har flera pallplatser i världscupen på meritlistan.

Johannes Eder (Österrike): Stängdes av efter skandalen i Turin

Diskvalificerades i de två sista loppen han körde säsongen 2005/2006 men kom tillbaka till VM i Sapporo 2007. I november 2007 meddelade FIS att Eder och två landsmän, Roland Diethard och Martin Tauber, skulle stängas av i två år för doping för test som utförts under OS i Turin. Internationella olympiska kommittén har stängt av Eder på livstid (se Skandalen i Turin, nedan).

Finska landslaget 2001: Sex avstängda finska åkare

Mika Myllylä 1991. Han var en av de finska skidåkare som stängdes av efter doping upptäckts i det finska landslaget vid VM i Lahtis 2001. Han drabbades senare av alkoholproblem.

Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvisniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitinen fälldes för att ha använt förbjudna medel för att förbättra syreupptagningen. Kari-Pekka Kyrö, som tidigare var tränare för finska längdlandslaget, hävdar fortfarande att det var ett dopingprogram som ska ha varit systematiskt, pågått länge och ska ha varit känt i landslagets ledning. Preparaten som användes var steroider, amfetamin, hemohes och EPO. Herrtränaren, damtränaren och landslagets läkare stängdes av på livstid.

Förutom tragiken i att i hela Finland svartmålades och längdsporten i synnerhet fick det stora personliga konsekvenser för åkarna. De aktiva fick vardera två års avstängning från allt tävlande och vissa av dem rapporteras ha drabbats av psykologiska problem till följd av användningen av preoaraten. Mika Myllylä försökte komma tillbaka till skidåkningen men utan att lyckas och drabbades senare av grava alkoholproblem. Han hittades död i sitt hem 5 juli 2011.

Barbara Giacomuzzi (Italien): Tre månader

2014 stängdes hon av i tre månader för bethametason som är en steroidbaserad medicin.

Christian Hoffman (Österrike): Sex år för bloddoping

Har bland annat guld från OS i Salt Lake City och VM-guld från Ramsau 1999. Stängdes av i sex år för bloddoping som han enligt NADA (Österrikes antidopingorganisation) ska ha sysslat med mellan 2003 och 2006.

Therese Johaug (Norge): Inväntar dom

Therese Johaug firar sin vinst i 90 km masstart i Falun. Hon inväntar just nu en internationell dopingdom efter att ha testat positivt för en anabol steroid.

En av skidvärldens giganter med tre OS-medaljer varav ett guld, sju (!) VM-guld och två totala världscupsegrar. I september 2016 testade hon positivt för clostebol, en förbjuden anabol steroid. Förklaringen är att hon fått i sig substansen genom en salva hon fått av landslagsläkaren efter att ha bränt läpparna på träningsläger i Italien. Fallet är ännu inte avgjort men Norge har stängt av henne i två månader i väntan på domen.

Aki Karvonen (Finland): Erkände blodtransfusion

Vann tre medaljer på OS i Sarajevo 1984 och har tre VM-medaljer från Oberstdorf, Lahti och Oslo. 1984 erkände Karvonen att han hade fått en blodtransfusion inför VM 1985. Tio år senare erkände han att samma sak hade skett inför OS 1984.

Irina Kahzova (Ryssland): Två år för hjärtsviktsmedicin

2007 hade hon varit aktiv i fyra år och stängdes av i två år för furosemid, ett preparat som används för behandling av hjärtsvikt och ödem. 2009/2010 var hon tillbaka och tog ett brons i lagsprinten på OS i Vancouver.

Arto Koivsto (Finland): Förlorade medaljer för efedrin

Stor på 70-talet och tog bland annat guld och brons på OS i Innsbruck 1976. 1981 var festen över för Koivisto då han fälldes för användning av efedrin och codein under finska mästerskapen och blev av med två bronsmedaljer. Reglerna var annorlunda då och han stängdes av i en månad. Koivisto hävdade att han fått i sig substanserna genom ordinerad hostmedicin.

Yevgeniy Koshevoy (Kazakstan): Blev av med resultaten på VM

Fick inte med sig något av sina resultat från VM i Sapporo 2007 på grund av ett positivt dopingtest som gjordes innan tävlingarna. Han stängdes av mellan 2007 och 2009.

Justyna Kowalczyk (Polen): Fälld för eventuellt misstag

Justyna Kowalczyk, Polen vinner damklassen och får en puss av kransmasen Victor Gustafsson Vasaloppet 2015.

En av världens bästa på damsidan under lång tid. Polskan har två OS-guld (Vancouver och Sotji) och tre andra OS-medaljer. Hon har också två VM-guld från Liberec och har en rad silver och brons av samma kaliber. Fallet var uppmärksammat och lite märkligt, då hon 2005 fälldes för användning av dexametason, ett antiinflammatoriskt och immunosuppressivt medel som är tillåtet utanför tävling men inte i samband med tävling. Vanligen används preparatet när immunförsvaret är nedsatt i samband med sjukdom eller transplantationer.

Först stängdes hon av i två år, vilket reducerades till ett år, och sedan endast till tiden mellan fällandet i juni och ett förhör med Kowalczyk i december när hon visat upp dokument som styrkte att hon använt preparatet av medicinska skäl.

Kornelia Kubinska (Polen): Två år för EPO

I mars 2010 rapporterades av polska olympiska kommittén upptäckts att Kubinska hade EPO i kroppen. Hon stängdes av i två år.

Galina Kulakova (Ryssland): Använde nässprej med efedrin

Hade stora framgångar på 70-talet då hon bland annat tog tre OS-guld i Sapporo (1972) och flera medaljer i Innsbruck -76. Fem VM-medaljer blev det också, men en av medaljerna i Innsbruck drogs tillbaka. Hon förlorade bronset hon vann på fem kilometer efter att ha diskvalificerats för användande av en nässprej som innehöll efedrin. Men både FIS och IOC lät henne ändå tävla på 10 kilometer och i stafetten.

Joha Lallukka (Finland): Två år för tillväxthormon

Stängdes av i två år från november 2011 efter att det upptäckts att han använt tillväxthormon (HGH).

Larisa Lazutina (Ryssland): Två år för positivt drogtest

Har fem OS-guld från bland annat Lillehammer och Nagano och stor mängd VM-guld från Falun, Oberstdorf och Trondheim. I Salt Lake City 2002 stängdes hon av i två år efter ett positivt blodddopingtest och fick dessutom lämna tillbaka en medalj. Hon har också anklagats för att ha plagierat en avhandling på universitetet.

Marina Lisogor (Ukraina): Uteslöts från OS

2014 åkte Lisogor fast för användning av trimetazidine, en substans som används mot hjärtbesvär. Lisogor hävdade att hon inte fått i sig det medvetet och substansen hör till typ som går att få i sig genom andra mediciner. Trots det uteslöts hon från OS i Sotji.

Johann Mühlegg: Inga OS-medaljer efter EPO - dom

Johann Muehlegg och Estil Frode (NOR) i Salt Lake City 2002.

Tysken Johan Mühlegg hade en lång och framgångsrik karriär och vann bland annat flera medaljer på OS i Salt Lake City 2002. De medaljerna fick han lämna tillbaka efter att ha testats positiv för darbepoetin, som är en syntetisk form av EPO. Det var bara ett år efter att han vunnit brons på VM i Lahtis efter att Jari Isometsä diskvalificerats för just bloddoping. Mühlegg vann bland annat världscupen 1999/2000 i spansk tävlingströja efter att ha bytt medborgarskap 1999. Han har också ett guld från femmilen i Lahtis 2001.

Eero Antero Mäntyranta (Finland): Tillväxthormon

(1937-2013) En av Finlands mest framgångsrika genom tiderna med tre OS-guld och två VM-medaljer i samma valör. 1972 var han den första finländare att fastna i en dopingkontroll och erkände senare att han hade tagit hormoner som dock inte förbjudet på den tiden. Mäntyranta hade också en genetisk fördel som orsakades av en mutation som också hittats i stora delar av hans familj. Det innebar att hans blod kunde transportera upp till 50 procent mer syre än i "vanliga" människor.

Natalya Matveyeva (Ryssland): Två år för EPO

En namnkunnig rysk åkare som dock har en plump i protokollet med den EPO-dom hon fick i Whistler 2009. Hon stängdes av från tävlande till 12 mars 2011.

Walter Mayer (Österrike): "Skandalen i Turin"

Paternion, Carinthia, sydvästra Österrike, söndag, 19 februari 2006. Walter Mayers bil efter att han kraschat in i en polisavspärrning i efterlöpan av det som uppdagats i Turin. Mayer skadades inte i kraschen.

Vann bland annat Vasaloppet 1980 och har jobbat som tränare för österrikiska landslaget. Som tränare stängdes han ute från OS 2006 och 2010 efter att utrustning för blodtransfusion, med nålar och en blodtransfusionmaskin, hittats i huset som användes av österrikiska åkare OS i Turin 2006.

En räd genomfördes av italiensk polis i huset där österrikarna höll till och Mayer försökte fly. Han kraschade med bilen i en polisavspärrning med alkohol i blodet och avskedades genast från sitt tränarjobb. I bakvattnet av skandalen i Turin stängdes sex österrikiska åkare av på livstid från OS (men inte övriga tävlingar): Wolfgang Perner (skidskytte), Wolfgang Rottman (skidskytte), Martin Tauber, Juergen Pinter, Johannes Eder och Roland Diethart.

Pinter fick också en fyraårsavstängning från tävling i sportsammanhang. 2011 dömdes Mayer till 15 månaders fängelse, efter att ha varit frihetsberövad sedan 2009, för att han haft med anabola steroider, EPO och annan bloddopning att göra mellan 2005 och 2009. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och skyllt på en komplott mot honom.

Milla Saari, tidigare Jauho (Finland): Två år för HES

Tävlade mellan 1994 och 2007 och är mest känd för rollen hon spelade i VM 2001 där fem andra åkare stängdes av för användning av HES, som används efter blodförlust, och blodplasma. Hon diskvalificerades från VM och stängdes av mellan 2003 och 2005.

Sergey Shiryayev (Ryssland): Två års avstängning för EPO

I Sapporo 2007 fastnade han i dopingkontrollen för EPO och stängdes av i två år. Två tränare tilldömdes sanktioner från ryska skidförbundet.

Alyona Sidko (Ryssland): Två år för EPO

Tog bland annat brons i sprinten i Turin -06 men fick inte tävla i Vancouver 2010 efter att ha testat positivt för EPO i december 2009. Två års avstängning var resultatet för nu 37-åriga Sidko.

Tero Similä (Finland): Två år för EPO

2014 testades den tidigare OS-deltagaren utanför tävlingssammanhang och åkte fast för EPO. Han är avstängd i två år från 2014.

Martin Johnsrud Sundby (Norge): Avstängning för astmamedicin

Martin Johnsrud Sundby firar vinsten av den totala världscupen i mars 2016.

Har varit magiskt bra de senaste åren och bland annat tagit hem Tour de Ski. Det enda som saknas på Sundbys lista är ett OS-guld. I juli 2016 stängdes norrmannen av i två månader för att han hade för mycket av ämnet salbumatol i urinen under två tävlingar i december 2015 och januari 2016. Salbumatol är en substans som finns i astmamedicin, något som Sundby enligt uppgift ska ha använt sedan han var liten då han lider av astma. Resultaten från tävlingarna ströks, under högljudda protester från Sundby.

Petti Teurajärvi (Finland): Ett år för droger

Gjorde fina insatser på 70- och 80-talen när han bland annat bidrog till finskt guld på OS-stafetten i Innsbruck -76. Men 1982 hittades stimulanten prolintane i blodet och Teurajärvi stängdes av ett år.

Kaisa Varis (Finland): "Återfallsförbrytare" i två sporter

Kaisa Varis firar vinsten i damernas 7,5 kilometer sprint i skidskytte på världscupen i Ruhpholding 11 januari 2008. Senare samma år stängdes hon av för EPO.

Står för en av de märkligaste historierna i skidhistorien. Hon var aktiv i både skidskytte och längd men hennes karriär kantades av dopinganklagelser. 2001 var hon en av de finska skidåkare som fastnade i dopinghärvan och stängdes av.

2003 stängdes hon av i fem dagar från VM i Val di Fiemme för att hon hade högt hemoglobinvärde i blodet. Senare diskvalificerades hon trots att hon kom tillbaka med lägre HB-värde, för EPO-användning. Hon fick inte heller tävla i OS 2006 då hon exkluderades av Finska olympiska kommittén.

2007 bytte hon sport och satsade på skidskytte. Hon tog bland annat en världscupseger i Ruhpholding men det resultatet togs bort på grund av ett positivt dopingtest. 2008 testade hon återigen positivt för EPO. Det året stängdes hon av på livstid även från skidskytte av internationella skidskytteförbundet, men domen hävdes på grund av teknikaliteter.

Fakta om substanserna och metoderna

Amfetamin: används som en centralstimulerande drog. Orken, energin och självförtroendet ökar och drogen ger en känsla av kontrol och lugn. Är starkt beroendeframkallande. Biverkningar: depression, orkeslöshet, förhöjt blodtryck m.m.

Anabola steroider: heter egentligen anabola androgena steroider. Är ett syntetiskt hormon som ska likna det manliga könshormonet testosteron som gör att användaren kan bygga mer muskelmassa. Anabola steroider ger två effekter: uppbyggnad av vävnader (som muskler) och att personen ser ut och upplevs mer manlig. Bieffekter: depression, aggressivitet, akne, håravfall, fertilitetsproblem.

Clostebol: syntetisk anabol steroid som kommer ur könshormonet testosteron. Har använts som prestationshöjande av idrottare, främst i Östtyskland på 70- och 80-talen. Används ofta vid behandling av hudsjukdomar, liggsår, brännskador och för kvinnsor som lider av torrhet i slidan. Biverkningar: se anabola steroider.

Blodplasma: Den vätska som med blodkropparna utgör vårt blod. Består till 90 procent av vatten och uppgiften är att transportera viktiga ämnen som cellerna behöver och restprodukter som avges från cellerna (men inte koldioxid och syre).

Blodtransfusion: innebär att kroppen får nytt blod. Används vanligen när någon förlorat mycket blod vid exempelvis en olycka eller operation och vid sjukdomar som leukemi. "Gamla" röda blodkroppar, som transporterar syret, ersätts med nya.

Darbepoetin: påverkar antalet röda blodkroppar och därmed hemoglobinet i blodet och ökar därmed möjligheten för kroppen att transportera syre. Används normalt vid exempelvis blodbrist (anemi) och har samma effekt som EPO. Bieffekter: kan ge livshotande hjärt-/kärlkomplikationer då hemoglobinet gör blodet tjockare. Det ökar därmed risken för blodproppar.

Dexametason: i runda slängar 50 gånger starkare än kroppens egna så kallade glukokortikoider, det vill säga steroidhormoner, som till exempel kortisol. Används bland annat för att trycka ner immunförsvaret vid organtransplantation. Bieffekter av långvarig användning: diabetes, bukfetma, benskörhet, muskelsvaghet och större mottaglighet för infektioner.

Efedrin: drog vars effekter påminner om amfetamin. Efedrin har använts mot astma men ger besvärliga biverkningar: andnöd, huvudvärk, sömnlöshet, spasmer, kramper, kräkningar, svettningar, förvirring och hallucinationer med mera. Används ibland för minskning av fettvävnad och som prestationshöjare.

EPO: egentligen erytropoetin, är ett hormon som normalt sett bildas i njurarna hos vuxna människor. Den naturliga funktionen är att öka produktionen av antalet röda blodkroppar. I dopingsammanhang är funktionen densamma och hjälper till att öka transporten av syre och koldioxid i blodet vilket gör att den fysiska prestationen förbättras. Ökar också produktionen av testosteron. Bieffekter: mer trögflytande blod som ökar risken för blodproppar. Flera användare inom cykelsporten har dött i sömnen på grund av ovanstående.

Furosemid: vätskedrivande medel som används vid ödem (vattensamlingar i kroppen). Kan även användas vid högt blodtryck. Lagligt preparat som räknas som dopingpreparat eftersom dess egenskaper som vätskedrivande kan användas för att dölja annan doping.

Hemohes: plasmaersättning: blodförtunnande medel som kan användas till att dölja bloddoping. Användes av finska landslaget vid VM i Lahtis för att få ner hemoglobinvärdena under gränsvärdena. Hemoglobin är det protein i röda blodkropparna som transporterar syre.

HGH: Human Growth Hormone - alltså tillväxthormon, som reducerar kroppsfett och ökar muskelmassan. Kan bidra till snabbare läkning av skador. Bieffekter: kan orsaka diabetes och akromegali - tillväxt av inre organ, käkar, ögonbryn, händer och fötter. Kan också orsaka led- och muskelsmärtor, lågt blodsocker och till och med koma. Långvarigt bruk kan också orsaka förtvining av hjärtmuskeln.

Kodein: smärtstillande substans som kommer ur morfin och tillhör gruppen opiater. Används generellt för smärtlindring vid till exempel migrän och benbrott. Faror: beroendeframkallande, ger abstinensbesvär vid långtidsanvändande. Bieffekter: kan blandat med alkohol ge andningsbesvär, förstoppning.

Metamfetamin: liknar amfetamin men är kraftfullare och mer beroendeframkallande. Kan framställas ur efedrin. Ruset kan pågå i mellan två och tio timmar. Drogen användes av tyska Wermacht under Andra världskriget då den delades ut (då känt som Pervitin) till vissa trupper. Ger ökad energi och en känsla av eufori pratgladhet men också högre blodtryck, humörväxlingar och självbevarelsedriften minskar. Övriga bieffekter: diarré och illamående, förlorad aptit, sömnsvårigheter, ryckningar, panikattacker med mera.

Nesp, novelle erythropoietin stimulating protein: innehåller darbepoetin (se ovan) och används medicinskt för människor med anemi (lågt blodvärde). Nesp funkar på samma sätt som EPO men bedöms vara upp till tjugo gånger mer effektivt. Bieffekter: gör blodet mycket tjockt och risken finns att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet. Det gör att man kan dö i sömnen eftersom pulsen blir för låg.

Prolintane: en stimulerande drog som utvecklades på 1950-talet. "Förbättrar" tillfälligt mentala och/eller fysiska färdigheter.

Salbumatol: öppnar upp luftvägarna och används ofta som astmamedicin. Inhaleras oftast med astmainhalator men finns också som tabletter. Sätter in cirka 15 minuter efter inhalation och effekten kan räcka i upp till sex timmar. Det har inte påvisats i forskningen att ämnet ska ha prestationsökande effekt men idrottare som använder medicinen måste rapportera bruk till Wada. Bieffekter: skakningar, oro, huvudvärk, muskelkramter och torr mun med mera.

Trimetazidine: används mot kärlkramp men också mot tinnitus och yrsel i vissa länder. Stoppar bland annat fettbildning i kärlen. Bieffekter: Parkinsonliknande symptom med stelhet, skakningar och effekter på rörelsemekaniken med mera.

Mer läsning

Annons