Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravet från FIS: "Norge, stäng av Johaug"

Therese Johaug är inte avstängd. Just nu utreds hon för doping men enligt FIS generalsekreterare Sarah Lewis är Norge förpliktigat att stänga av henne: "På grund av substansen som är involverad", säger Lewis.

Annons

Therese Johaug fastnade i ett dopingtest i september. I torsdags offentliggjordes det men hon är ännu inte avstängd, vilket FIS nu reagerat på.

I torsdags offentliggjordes det att den norska skidstjänrnan Therese Johaug åkt fast i ett dopingtest. Hon hade substansen clostebol, en syntetisk anabol steroid, i blodet. Men trots det är hon inte avstängd under utredningen och kan alltså komma att tävla i världscupen när den startar om en dryg månad.

– En utövare kan stänga av sig själv frivilligt eller så kan Påtalenämnden göra det, men det sker då först när den inledande utredningen är klar, sa Halvor H Byfuglien, kommunikationschef på Antidopning Norge till Sportbladet i torsdags.

Therese Johaug har dock valt att inte stänga av sig själv i väntan på domen. Nu menar Internationella skidförbundet, FIS, att stjärnan ska stängas av oavsett.

– På grund av den substans som är involverad, enligt vad vi hört av medierna, är den norska antidopingskommittén förpliktad att stänga av Johaug, säger FIS generalsekreterare Sarah Lewis till finska Hufvudstadsbladet.

– Preparatet finns inte på listan över substanser som kräver en utvärdering då det är en anabol steroid, fortsätter hon.

Lewis, som varit på besök i Lahtis inför VM som börjar i februari, menar också att FIS "utgår från att de redan stängt av henne eller inlett processen för att stänga av henne".

Under besöket i Lahtis ställdes inte oväntat frågor kring fallet Johaug och Sarah Lewis, som också menar att det aldrig tidigare funnits ett dopingfall med en så stor profil, passade på att skicka en passning till det norska skidförbundet.

– Vi kan inte börja generalisera men det norska skidförbundet står inför stora utmaningar, säger hon.

Atnidoping Norge ska göra inledande undersökningar i frågan om avstängning.

Det här har hänt:

Therese Johaug, 28, fastnade i en dopingkontroll utom tävlan i september då hon testade positiv för den anabola steroiden clostebol.

Hon och landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen gav sin förklaring till hur Johaug ska ha fått i sig substansen: under ett träningsläger i Italien brände Johaug läpparna i den kraftiga solen. Hon ska ha fått behandling för det som inte hjälpte. Då införskaffades salvan Trofodermin som är tillåten i Italien och Brasilien men förbjuden i många andra länder, som alltså innehåller clostebol.

Fredrik S Bendiksen avgick på grund av det inträffade och tog på sig hela skulden. NRK har granskat salvan och funnit att det på förpackningen finns en tydlig symbol som varnar för att preparatet är dopingklassat.

Therese Johaug har valt att inte stänga av sig själv under pågående utredning.

Mer läsning

Annons