Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gav dopningspreparat till Therese Johaug – nu frias förre landslagsläkaren: "Behandlar inte oaktsamhet"

Therese Johaug stängdes av i 13 månader – en dom som överklagats till idrottens skiljenämnd. Samtidigt frias Fredrik Bendiksen – den förre landslagsläkaren som skrev ut dopningsklassade preparat till längdskidstjärnan.

Annons

Therese Johaug och Fredrik Bendiksen.

Therese Johaug har dömts till 13 månaders avstängning efter att ha ertappats med det dopningklassade ämnet clostebol i kroppen. Ett ämne hon har fått i sig efter att ha använt en salva mot torra läppar hon ådragit sig under höghöjdsträning.

LÄS MER: Beskedet: Så mycket clostebol hade Johaug i kroppen: "Det här värdet stödjer henne"

Sedan dess har domen överklagats, då det internationella skidgörbundet Fis inte ansett att straffet varit hårt nog. Ärendet ligger nu hos idrottens skiljenämnd, Cas.

LÄS MER: Skidförbundet överklagar domen mot Therese Johaug – vill ge norskan hårdare straff

En som dock verkar klara sig undan någon form av straff är Fredrik Bendiksen – landslagsläkaren som skrev ut läppsalvan till längdskidstjärnan.

LÄS MER: Advokatens miljonkrav – vill att skidförbundet står för notan i Johaug-fallet

– Det har inte gått att bevisa att Bendiksen skrev ut clostebol med avsikt att tillföra Johaug dopingmedel, säger Niels R. Kiär, presschef för Antidoping Norge, till Expressen.

LÄS MER: Flydde till USA – nu bryter Therese Johaug tystnaden: "Kan erkänna att det varit tufft"

Omgående när dopningsskandalen kring Johaug uppdagades erkände Bendiksen att det var han som skrivit ut salvan och valde samtidigt att lämna sin post som landslagsläkare för det norska skidlandslaget.

– Fredrik Bendiksen har gjort ett fel, men dopingreglerna och Wadas antidopingkod behandlar inte oaktsamhet när det kommer till teamet runt den aktiva, säger Kiär.

Mer läsning

Annons