Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra dalamedaljer på de första dagarna i JSM i skidor

Annons

Junior-SM i skidor avgörs just nu i Jönköping. Efter de två inledande dagarna har Dalarna tagit hem fyra medaljer, varav ett guld.

Den första dalamedaljen i JSM kom direkt i den första klassen, när Stora Tunas Tilda Östberg tog silver på 10 km klassisk stil masstart i damer 18-klassen, slagen med knappt tio sekunder av segraren Olivia Alm från piteklubben Strömnäs GIF. Landsbros Moa Hansson knep bronset.

I herrar 18 (15 km) var ingen dalaåkare med i den oerhört täta medaljstriden, där tre åkare gick i mål med mindre än tre sekunders marginal. Vinnare här var Åsarnas William Poromaa.

I damer 20 (15 km) tog Sollefteås juniorvärldsmästare Frida Karlsson en överlägsen seger, med nästan fyra och en halv minut ner till tvåan. Även i herrar 20 (20 km) blev det Sollefteåseger, genom Fredrik Andersson. IFK Moras Johan Herbert hamnade precis utanför prispallen med en fjärdeplats.

Stora Tunas Tilda Östberg, som även är en lovande orienterare, har inlett JSM i skidor med ett silver och ett brons.

När tävlingen fortsatte med klassisk sprint på torsdagen, tog Tilda Östberg en ny medalj i D18 efter en bronsplats i finalen. Landsbros Moa Hansson vann.

I H18 vidade Dala-Järnas duktige skidskytt Alfred Eriksson att han kan åka skidor utan gevär, då han knep bronset. Vinnare blev Strömnäs Pål Jonsson. Även William Karsson från Källbottens IK i Ludvika var i final, men gick i mål som sjätte och sista man.

För Plus-kunder: Alfred från Dala-Järna fixade ett guld i junior-SM i skidskytte

I D20 var Sollefteås Frida Karlsson åter ohotad och tog sitt andra guld. IFK Moras Emma Larsson tog sig till final, där hon slutade fyra.

I H20 kom så äntligen ett dalaguld, då Sigtunasonen Gustaf Berglund, som representerar IFK Mora, var snabbast av alla i finalen. Källbottens Alexander Karlsson var femma i finalen och Moras Johan Herbert sexa.

Fredage är vilodag och i helgen fortsätter tävlingarna med fem (damer 18 och 20) respektive tio (herrar 18 och 20) kilometer fri stil på lördagen och stafetter på söndag.

*I en tidigare version stod det att Dala-Järnas Emil Danielsson var femma i masstarten i herrar 18. Det är fel. Emil Danielsson, född 2001, tävlar för Högbo. Emil Danielsson från Dala-Järna är född 1997 och tävlar inte i den klassen. Vi ber om ursäkt.

Läs mer: IFK Moras Gustaf Berglund 18:e på 10 kilometer i JVM

Mer läsning

Annons