Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem dalaåkare uttagna till JVM och U23-VM i skidor: "Ska prestera på högsta nivå"

Landslagen till U23- och JVM i skidor är uttagna.
Från Dalaklubbarna har förbundskaptenen tagit ut fyra åkare.
– Varje åkare ska prestera på sin egen absolut högsta nivå. Då vet vi att det räcker långt, säger juniortränaren Martina Höök om förberedelserna.

Annons

Anna Dyvik och Maja Dahlqvist från Falun-Borlänge SK är två av deltagarna i U23-VM, men först väntar världscupen i Toblach till helgen.

Nu har förbundskapten Rikard Grip tillsammans med tränarna Martina Höök från juniorlandslaget och Fredrik Uusitalo för U23-landslaget, tagit ut landslaget till kommande U23- och JVM.

Där finns fem åkare från Dalarna. Fyra tävlar för Falun-Borlänge SK. Det är Maja Dahlqvist och Anna Dyvik i U23-landslaget och Moa Olsson och Hugo Jakobsson i juniorlandslaget. Dessutom är Åsarnas Moa Molander-Kristiansen, som tävlar för U23-landslaget, från Borlänge.

– Vi hoppas så klart på samma fina framgångar som förra året, men målsättningen inför mästerskapet är uppsatt på individuell nivå. Det handlar om att varje åkare ska prestera på sin egen absolut högsta nivå. Då vet vi att det räcker långt, säger Martina Höök i ett pressmeddelande.

VM avgörs på hög höjd i Park City, utanför Salt Lake City. Något som kommer att göra förberedelserna extra viktiga.

– Vi har med oss ett ledarteam med stor erfarenhet av träning och tävling på hög höjd. De första dagarna på plats kommer vi inleda med lågintensiv och lugn träning för att vänja kroppen, säger Fredrik Uusitalo.

Laget kommer att resa tio dagar innan tävlingarna börjar för att vänja sig vid tidsskillnaden. VM pågår 30 januari–5 februari.

För Maja Dahlqvist är U23-VM säsongens stora mål.

– Jag har mitt största fokus där, det är mitt största mål just nu. Sen är det klart att det vore roligt att kvala in till ett riktigt VM också, men där tror jag inte jag skulle vinna, säger hon, med ett skratt.

– Det vore i så fall för att få mera erfarenhet inför framtiden. Jag har utvecklat min uthållighet, vilket har gjort mig bättre på distansloppen, men jag behöver bli ännu bättre. Det skulle också göra mig bättre i sprint, för farten har jag i kroppen.

– För att nå den absoluta toppen behöver jag bygga mer stabilitet och styrka och sätta tekniken bättre. Det händer inte över en natt, säger Maja Dahlqvist.

Lagen i helhet:

U23-VM

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK, Moa Molander-Kristiansen, Åsarna IK, Lisa Vinsa, Piteå Elit.

Axel Ekström, Garphyttans IF, Marcus Ruus, Åsarna IK, Björn Sandström, Piteå Elit, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

J-VM

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, Moa Lundgren, IFK Umeå, Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, Moa Olsson, Falun-Borlänge SK, Emma Ribom Kalix SK.

Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor, Hugo Jakobsson, Falun-Borlänge SK, Leo Johansson, Skillingaryd SK, Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, Adam Persson, Hallby SOK, Eric Rosjö, Hallby SOK.

Tävlingsprogram:

30 jan: sprint (K) – juniorer

31 jan: sprint (K) – U23

1 feb: 5 km (F) damer + 10 km (F) herrar – juniorer

2 feb: 10 km (F) damer + 15 km (F) herrar – U23

3 feb: skiathlon damer och herrar – juniorer

4 feb: skiathlon damer och herrar – U23

5 feb: stafett damer och herrar – juniorer

Mer läsning

Annons