Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Johansson får chansen i världscupen – här är hela truppen till Lillehammer

Det blir ett par förändringar i den svenska landslagstruppen när världscupen fortsätter i norska Lillehammer. Bland andra får Emma Wikén chansen efter att inte ha blivit uttagen till premiären i Ruka. Dessutom får Emil Johansson och Emil Jönsson göra VC-debut för säsongen.

Annons
IK Jarls Emil Johansson (5) gör världscupdebut i Lillehammar. Bild: Ulf Palm/TT.

Det var de svenska damerna som såg till att världscuppremiären i finska Ruka blev en blågul succé. Stina Nilsson vann sprinten övertygande och Charlotte Kalla vann minitouren efter att ha knäckt Marit Björgen.

När landslaget blickar mot nästa tävling i Lillehammer står Kalla över sprinten och koncentrerar sig enbart på distansloppet. Där återfinns också Emma Wikén. Åsarnaåkaren, som vann smygpremiären i Bruksvallarna, får nu chansen efter att ha lämnats uanför truppen i helgen.

– Vi fick en bra start förra helgen och ser med tillförsikt fram emot helgens tävlingar på den gamla olympiska stadion från -94. Det känns extra roligt att resa till Norge med Charlotte som världscupledare, efter en minitour i Ruka där hon övertygade. Både hon och Stina har visat på fin form och jag är säker på att de kommer att sälja sig dyrt för att inte släppa ifrån sig ledarvästarna, säger förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Tre lite mindre kända namn får också följa med till Norge: Rättviksåkaren Emil Johansson, Filip Danielsson samt Anton Persson. Dessutom gör Emil Jönsson världscupdebut för säsongen.

– Det ska bli roligt att ge två yngre killar chansen till världscupdebut efter att de gjorde fina prestationer i Gällivare. Jag tänker på Filip Danielsson och Anton Persson. Dessutom får Emil Johansson åka till Lillehammer efter att ha varit ett stort utropstecken i Gällivare, säger Grip.

– Det känns kul och spännande att ha Emil tillbaka i laget. Han har haft en tid med bra träning sedan säsongspremiären i Gällivare, säger Grip.

Oskar Svensson och Viktor Thorn är fortsatt förkylda medan Ebba Andersson återhämtar sig från en överansträngningsskada. 

Landslagstruppen till Lillehammer 2–3

Herrar sprint

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,

Emil Johansson, IK Jarl,

Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb,

Anton Persson SK Bore,

Teodor Peterson, IFK Umeå SK,

Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Damer, distans

Anna Dyvik, IFK Mora SK,

Anna Haag, Anna&Emil sportklubb,

Charlotte Kalla, Piteå elit,

Stina Nilsson, IFK Mora SK,

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,

Linn Sömskar, IFK Umeå,

Emma Wikén, Åsarna IK.

Damer, sprint

Anna Dyvik, IFK Mora SK,

Hanna Falk, Ulricehamns IF,

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,

Stina Nilsson, IFK Mora SK,

Jonna Sundling, IFK Umeå,

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,

Linn Sömskar, IFK Umeå.

Herrar distans

Jens Burman, Åsarna IK,

Filip Danielsson, SK Bore,

Gustav Eriksson, IFK Mora SK,

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,

Marcus Hellner, Gellivare skidallians,

Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF.

Mer läsning

Annons