Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Calle Halfvarsson tappade allt – Anledningen? Dåligt fäste

Efter första stigningen hade Halfvarsson drygat ut den ledning han startade med till hela 40 sekunder och allt såg ut att gå vägen.
Sedan föll allt och den jagande klungan kom närmare och närmare. Sågmyrasonen slutade på en femteplats.

Annons

Med två raka segrar i bagaget gick Calle Halfvarsson ut först med en stor ledning i söndagens jaktstart. Han startade 28 sekunder före Sergej Ustiugov och 38 sekunder före Marcus Hellner.

Calle Halfvarsson i ensamt majestät.

Han drygade ut sin ledning i den första tunga stigningen och allt såg ut att gå Halfvarssons väg. Då började det släppa alltmer under Calles skidor i uppförsbackarna samtidigt som han kastade fler och fler oroliga blickar bakåt mot den jagande klungan.

Jakten på Calle Halfvarssons gula tröja leds av Martin Johnsrud Sundby.

Klungan, som till största del bestod av revanschsugna norrmän, började plocka in sekunder och avståndet krympte snabbare och snabbare. Till slut var Halfvarsson en del av klungan och de kvarvarande kilometerna blev en uppvisning signerad Martin Jonsrud Sundby.

Sundby på väg mot segern.
En besviken Calle Halfvarsson efter målgång.

Efter målgången var det en besviken femteplacerad Calle Halfvarsson i den mixade zonen som alla ville få en pratstund med.

– Jag vet inte vad som hände, det var en tung dag bara. Det blev en liten miss med fästet idag. Men man kan aldrig veta om det hade gått utan fäste heller, säger Calle Halfvarsson.

Redan på andra varvet syntes det att Halfvarsson hade rejäla problem med att få fast skidorna.

– Jag kände tidigt att det kommer att bli en tung dag. Jag hade önskat att jag hade bättre fäste. Kan jag gå avslappnat uppför med bra fäste så kan jag ända staka på bra på de flackare partierna, säger Calle Halfvarsson.

Hur gick det till när ni vallade och valde skidor innan loppet?

–Vi fick inte till fästet direkt och då hade vi ett annat alternativ som vi valde. Det är jag själv som tar beslutet, och ja, det är som det är nu. Det är klart det är trist, men det går inte att göra något åt, det är bara att sikta in sig på nästa helg.

Kommentatorerna var kritiska mot att du kollade så mycket bakåt?

– Det spelar ingen roll, jag vet ju att de kommer att komma ikapp. Då är det bra att man har koll på när det händer.

Halfvarsson såg rejält sliten ut när Sundby gjorde rycket på sista varvet.

– Jag är helt slut när Sundby sticker, men jag tycker inte att jag tappar så extremt mycket i sista backen ändå. Jag trodde det skulle bli mer.

– Det är klart att när jag smälter den här dagen så tar jag med mig att jag fick två raka segrar från helgen. Men ibland är det så här.

Är du nöjd med upploppet och målgången?

– Jag skiter i målgången. Jag vill slåss om segern.

En halv sekund bakom Halfvarsson kom Marcus Hellner i mål.

– Jag är inte lika snabb som dem på slutet. Men det kändes skönt att man hänger med i tempot, och samtidigt inte blir alltför slut, säger Gällivareåkaren efter målgång.

Tredje bästa svensk i Lillehammer blev IFK Moras Martin Johansson på en 20e plats.

Martin Johansson slutade 20:e, här före Teodor Peterson.

Mer läsning

Annons