Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS i Kina ok men Gian Franco Kasper besviken på Korea

Gian Franco Kasper är internationella skidförbundet, FIS, president och i Sölden uttryckte han sin oro inför OS i Pyeongchang i Korea.

Annons

FIS president Gian Franco Kasper tror på vinter OS i Peking men är besviken på Korea

OS kör sitt eget race. Där handlar det inte om att välja etablerade arrangörer och skidanläggningar när ett OS ska utses. Sochi senast och närmast väntar koreanska Pyeongchang. 2022 väntar så den verkliga utmaningen, OS i Peking med fyra timmars resa till ett berg utan snö.

En gång i världen gick det inte att para ihop Falun och Åre, för långt avstånd. OS-pamparna underkände också konceptet Östersund-Åre, för lång mellan arenorna!

Sedan dess har samma pampar struntat fullkomligt i avstånd mellan arenor, men det är en annan sak.

Nu väljer de att lägga OS i en koreansk backe där det inte finns någon etablerad verksamhet.

– Vår förhoppning var att det skulle ha skapats ett skidintresse i Korea under åren från de att de fick OS till det är dags för arrangemanget 2018, säger Gian Franco Kasper.

– Jag måste tyvärr säga att där har det inte hänt mycket i Korea vad gäller skidintresset.

I Korea testades den ännu inte färdiga backen vintern som gick med världscuptävlingar för herrarna.

– Testet blev bra, det var en fin backe med bra snö. Men vädret är nyckfullt, bara dagarna efter regnade snön bort i backen, så det gäller att ha tur med vädret. Sedan är det bara att hoppas på publik.

Om valet av Korea väckte frågetecken så är det inget mot valet av Peking.

– De ska bygga en helt ny skidarena 40 mil från Peking. Berget finns och det räcker, däremot finns det normalt bara lite snö i området, så all snö måste tillverkas i ett område utan vatten.

Gian Franco Kasper hade dock fått försäkringar att vatten skulle dras i pipelines från Schweiz om det så var nödvändigt.

– Nu var det nog mer sagt som ett skämt, men problemet är att det vatten som finns behövs för att försörja Peking. Jag är dock övertygad om att kineserna löser problemet och där kommer de garanterat att skapa det skidintresse som krävs, sa Gian Franco Kasper optimistiskt.

Så Stockholm, Falun och Östersund kan nog glömma att få OS. Chansen är större att Qatar söker och får vinter-OS. För vinterväder är uppenbart inte längre ett nödvändigt krav

Mer läsning

Annons