Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hopp mot topp för Anna och Emelie

Frida Hansdotter är regerande slalomdrottning som i år främst utmanas av en revanschsugen Mikkaela Shiffrin. Men bakom Frida och de etablerade stjärnorna hoppas Rättviks Anna Swenn Larsson och Emelie Wikström, Sävsjö, att kunna ta det kliv som krävs för att på allvar etablera sig i toppen.

Annons

– Både Emelie och Anna har åkt bra på träning och i Levi är det som i en svensk ösarbacke och det passar de båda, menar Frida Hansdotter.

Det svenska alpina damlandslaget var för första gången på mycket länge i Idre för att finslipa forme. Det var i Idre snön fanns och när laget väl kom till Idre, då föll snön tung över fjället och gjorde underlaget lite lösare.

Anna Swenn Larsson tillsammans med Christian Thoma.

– Men tillsammans med Idre Fjäll vattnade vi och isade backen, så resultatet blev riktigt bra. Rena världscupunderlaget, säger Christian Thoma, damtränaren.

– Här har jag tränat och tävlat väldigt ofta och det här är en backe jag gillar, säger Anna efter att av många träningsåk i Specialen på Idre Fjälls nordsida.

Emelie Wikström och Anna Swenn Larsson, alpina hopp inför nästa helgs världscuppremiär i finska Levi.

Anna valde bort storslalompremiären i Sölden.

– Jag kände mig inte redo för storslalom då utan valde att fokusera på slalomträning och åkte med Europacuplaget och tränade inomhus i Wittenburg i stället, förklarar Anna.

Nu är hon riktigt redo och tillsammans med kompisen Emelie Wikström är formen på väg som kan leda långt i Sölden.

– Både Emelie och Anna åker riktigt bra instämmer damchefen Lars Melin, när de två kör ytterligare ett åk.

Ziga Zirovnik är tjejernas serviceman som tidigare jobbade med Tina Maze. Han ger ifrån sig ett glädjetjut när Anna forcerar förbi. Än är inte Anna och Emelie på Tinas nivå, men Ziga ser två tjejer som åker allt bättre.

– Jag har som målsättning att etablera mig i toppen , säger Anna, som varit top-tio tolv gånger och trea i åre som bäst i världscupen.

– Topp-tio i Levi vore fint, skjuter Emelie in, som tre gånger tidigare varit topp-tio i världscupen.

I Idre har de alpina landslagstjejerna hunnit med två pass om dagen i backen.

– Det har varit riktigt bra, även om det var lite mjukt första dagen. Men sedan har vi haft maximalt bra underlag och trivts jättebra här, säger Emelie.

På Idre Fjäll har laget bott på ett hotell som förpliktigar, Pernilla Wibergs hotel med hennes prissamling i foajén.

Christian Thoma var första gången på Idre Fjäll.

– Vi har haft perfekta förberedelser här och den snö som fanns var över förväntan, så nu vet vi vad som erbjuds här och det har vi med oss när vi planerar nästa säsong.

Efter lördagens träning följde Emelie med Anna hem till Rättvik. På söndagen är det sedan avresa till Stockholm och vidare upp till Kåbdalis för ytterligare några dagars träning.

Anna Swenn Larsson

Alpina världscupen i slalom inleds på lördag för damerna med slalom i Levi i nordligaste Finland. Söndagen den 13 november är det herrarnas tur. Starttid båda dagarna klockan 10.00 svensk tid.

Slalomdamerna fortsätter sedan i Mikkaela Shiffrins hemmabacke i Killington i östra USA den 27 november.

Enda världscuptävlingen i Sverige blir i vinter parallellslalom i Stockholm den 31 februari.

Världscupfinalen avgörs i vinter i Aspen den 19 mars.

Mer läsning