Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpin kombination går i graven

En ny alpin säsong står för dörren, en säsong med OS som höjdpunkt men också med finalen i Åre i vår. Från säsongen 2021 kan stora förändringar vänta i världscupen, då riskerar kombinationen att försvinna samtidigt som Super-G körs i två åk.

Annons

Den alpina världscupen fyllde i vintras 50 år och har genomgått många förändringar genom åren.

Super-G infördes en gång för att begränsa Ingemar Stenmarks framgångar. Nu hotas Super-G i dagens format.

Niklas Carlsson sitter i FIS alpina tävlingskommitté och i samband med ett stort möte med media i Sölden presenterades ett antal nya regelförslag för att lyfta sporten.

– Vi har tagit fram ett antal förslag som kan bli aktuella från säsongen 2021, säger Niklas.

– Att ta bort kombination och låta Super-G avgöras i två åk, är två av förslagen men också att begränsa antalet startande i världscupen till 45, förklarade Niklas.

Istället är tankarna att ge parallellslalom och City Events större utrymme i framtidens tävlingskalendern kommer det också att bli en återgång till tidigare regler vad gäller herrarnas storslalomskidor.

– Att kalla det för en återgång är fel, men vi har tillsammans med industrin och de bästa åkarna nu bestämt att ändra svängradien från 35 meter till 30 meter, förklarar Markus Waldner som är tävlingschef för herrarna.

– Det är ett bra beslut och det blir roligare att åka på mer lättsvängda skidor, säger Kjetil Janserud.

En viktig orsak till bytet är att de tuffare skidorna slet hårt på åkarnas ryggar.

Under fredagen snöade det på Rettenbacher glaciär, men snön ska avta och när tävlingarna till helgen drar igång ska det vara uppehåll, men varning för hårda vindar på 3000 meters höjd.

När Lara Gut kom till start, så innebar det samtidigt att Sveriges bäst rankade åkare, Sara Hector höll på att hamna utanför de 15 främsta, men när en fransyska strök sig så fick Sara bästa tänkbara starrtnummer med nummer 9.

Frida Hansdotter startar som nummer 24 och övriga svenska tjejer startar från nummer 54 till 60 i det 70 åkare starka startfältet.

Mer läsning

Annons