Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpin Europacup till Dalarna

1990 kördes det en alpin världscup i slalom i Stöten med Alberto Tomba som segrare. Nu återvänder världseliten till Dalarna och Fjätervålen för två slalomtävlingar i Europacupen.

Annons

När internationella skidförbundet, FIS, fastställde programmet för nästa vinter står det klart att Svenska skidförbundet åter arrangerar en alpin europacuptävling i Dalarna. Europacupen är tävlingsformen under världscupen.

Det är Fjätervålen, som den 5-6 december ska stå värd för två deltävlingar i slalom.

– Det är Svenska skidförbundet som står som formell arrangör, men tillsammans med Idre Fjäll kommer vi att stå för arrangemanget, berättar Fredrik Litzén som är VD för Fjätervålens skidanläggning.

– Vi kommer att ta hjälp av skidgymnasiet i Falun med arrangemanget och förhoppningsvis kan vi även få hjälp från skidgymnasiet i Malung.

– Vi behöver duktiga åkare både som föråkare och i haspatrullerna, säger Fredrik.

Den stora utmaningen för Fjätervålen handlar om att ha ett bra tävlingsunderlag klart redan i början av december.

Tävlingarna kommer att köras i Fjätervålen, medan lagledarmöten sker på Idre Fjäll.

– FIS var här på plats i helgen och jag uppfattade att de var mer än nöjda med det vi kan erbjuda vad gäller boende, gym och den delen, säger Peter Rex på Idre Fjäll.

– Vi har också förstått att FIS tagit del av utvärderingarna från de världscuptävlingar vi arrangerat i Skicross och speedski, fortsätter Peter Rex.

Europacupen inleds i vinter i Funäsdalen den 29 och 30 november för damer, medan herrarnas premiär blir på Fjätervålen. Herrarna fortsätter sedan till Trysil . Övriga tävlingar i Europacupen sker sedan på kontinenten.

När det gäller alpina världscupen arrangerar Sverige parallellslalom i Stockholm den 30 januari och sedan avslutas hela vinterns världscup med finalveckan i Åre den 12-18 mars. Den veckan blir också genrep inför VM i Åre 2019.

Mer läsning

Annons