Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidspår mot alla odds i Snöån

Var är snön och skidspåren? Svaret i Västerdalarna är att de finns på Snöå skidstadion, om än i begränsad mängd.
– Med tanke på vädret är det här riktigt bra, säger Gabriel Stegmayer som tillsammans med kompisen Emil Brindbergs kört ett träningspass på den kilometerlånga slingan.

Annons

Det var den 29 november som 1000 kubikmeter snö lades ut till ett kilometerlångt skidspår. Med natursnö öppnades ytterligare skidspår, men natursnön är sedan länge borta. Kvar är konstsnöspåret som kämpar mot regn och plusgrader.

När tidningen besökte skidstadion hade allt-i-allon Erik "Ecken" Eriksson fräst upp den hårda ytan och dragit ett klassiskt spår.

– Här i skogen är det förvånansvärt bra, medan slingan inne på stadion har tagit stryk, men än går det att åka även på stadiondelen, säger Gabriel.

Janne Eriksson i Snöåkommittén värdesätter alla de ideella krafter som ställer upp, men betonar att det kommer att krävas nya arbetsinsatser så fort kylan kommer.

– Vi har varit i kontakt med Vansbro AIK och hoppas att de kan hjälpa oss med att skaffa fram ytterligare en snökanon. Får vi bara några kalla dygn så ska vi kunna göra den snö som behövs för att rädda den slinga som nu finns men också för att öka på så vi få en slinga på 1,5 km, säger Janne.

Att göra kanonsnö och köra ut den handlar om en stor satsning för klubben.

– Kommunens bidrag avser inte kanonsnö och bara kostnaden för den rörliga delen av el gick på 6000 kronor för den snö vi gjorde i november, säger Janne.

– Nu står vi standby när kylan kommer för att göra mer snö. Vi behöver kyla under minst ett dygn för att det ska fungera för oss som jobbar ideellt.

Det är snö som verkligen behövs för visst får det att åka på slingan på Snöå skidstadion även om man inte bör komma med allra dyraste tävlingsskidorna.

– Som det är nu så gäller B-skidor för de som kan välja, men får vi bara något dygn med minusgrader så ska vi bygga vidare med kanonsnö, säger Janne Eriksson.

Annons