Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskytt från Dala-Järna uttagen till satsning på Framtidslandsslaget i skidskytte

Alfred Eriksson, Dala-Järna Ik, har blivit uttagen till en framtidssatsning som Svenska skidskyttelandslaget gör.
– Min känsla är att vi behöver göra en stor förändring för att åstadkomma tidig utveckling bland våra talanger och att redan som unga visa dem vilken träning som krävs för att räcka till internationellt, säger förbundskapten Wolfgang Pichler.

Annons

Alfred Eriksson är nu uttagen till en framtidssatsning.

Svenska Skidskytteförbundet har sammanställt årets resultat från juniortävlingar och ungdomstävlingar och kan med några få undantag konstatera att resultatlistorna inte har varit någon särskilt smickrande läsning.

Nu bildas ett Framtidslandslag med åkare från tidig juniorålder till etablerade seniorer där fokus vid uttagningen har varit på talang och kapacitet. Flera nya namn presenteras i truppen men där finns också några kända sedan tidigare. Meningen är att detta landslag skall skapa en kombination av de tidigare Utvecklingslandslaget och Juniorlandslaget. Framtidslandslaget kommer att tränas av Andreas Kårström och samlas för träningsläger minst en gång i månaden fram till säsongspremiären.

– Vi kommer att jobba efter Wolfgangs träningsprinciper, säger Andreas Kårström, i ett pressmeddelande.

Det tror han kommer förbereda dem för att i framtiden ta klivet in mot internationell elit.

Vi har positiva erfarenheter av att tidigt plocka in talangfulla åkare i våra landslagsgrupper, konstaterar Wolfgang Pichler, i pressmeddelandet.

– Den första var egentligen Fredrik Lindström som kom in i A-landslaget som 18-åring och deltog i OS redan som junior. På senare år har vi sett den fantastiska utvecklingen hos Hanna Öberg, Anna Magnusson och Sebastian Samuelsson som alla fått fullt träningsstöd från förbundet redan som juniorer. Deras resultat talar sitt tydliga språk, att det finns stora fördelar med att tidigt ge ett starkt stöd till de talanger som känner sig redo för det, fortsätter Pichler.

Alfred Eriksson är mycket glad för att han fått den här chansen. Det ger honom möjlighet att få den bästa tänka bara träningen och dessutom får han mäta sig med de bästa skidskyttarna.

– Det är en stor chans som många inte får och som ger mig mycket stora möjligheter att utvecklas i sporten, säger Alfred Eriksson.

I mitten på juni träffas de första gången och sedan är satsningen att få komma med i Ungdoms-OS i och Junior-VM i vinter.

– Det vore riktigt spännade om jag skulle kunna vara med där, konstaterar Alfred Eriksson.

Förutom Alfred Eriksson, 16 år, är det ytterligare dalaskiddskyttar som ingår. Johanna Skottheim, 23 år, Lima SKG, Sanna Sjödén, 19 år, Älvdalen SKG, Henning Sjökvist, 19 år, Ornäs IK, Malte Stefansson, 17 år, Mora Biathlon. Med sina 16 år är Alfred Eriksson yngst i den nu uttagna truppen.

Mer läsning

Annons