Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM till Falun sista uppgiften

/
  • Sista rycket. Om bara några timmar ska Faluns VM-ansökan vara inne. Det blir Ulf Nilssons sista uppgift som förbundsdirektör. Vi kommer att hinna, säger han.

Annons

I tisdags, bara några timmar efter att Falun förklarade sin vilja att söka VM, sa skidförbundets styrelse ja till den.

- Formellt är det ju förbundet som söker VM till Sverige med Falun som arrangörsort.

Både Nilsson och skidförbundet beklagar dock att det så kallade trestadsprojektet föll.

- Men efter VM i Sapporo svängde åsikten och önskemålet om hur ett VM-koncept i framtiden ska se ut ungefär 180 grader. Vår idé var bra men den hade varit chanslös. Det hade varit bortkastade pengar att söka.

Hur ser du på Faluns möjligheter att få VM?

- Falun har historiskt sett ett mycket gott anseende som arrangör. Och inte minst har Sverige ett mycket gott anseende som skidnation. Det betyder mycket. Dessutom kan de positiva effekterna av VM i Åre då Sverige fick oerhört mycket beröm för sitt arrangemang också ge en bra draghjälp.

- Men vi ska inte glömma att det är mycket starka motkandidater så det är långt ifrån givet att Falun får VM bara för att vi söker.

Hur mycket betyder det att Oslo har VM två år tidigare?

- Det hade betytt mer förr än vad det gör nu. I dag är det styrkan i konceptet hos den som söker som avgör utan sådana sidoblickar. Och av de orter vi tror kommer att söka har de flesta haft VM senare än Falun, Obertsdorf så sent som 2005.

De övriga kandidaterna lär bli Zakopane i Polen, Lahtis i Finland, som hade VM 2001, och Val di Fiemme som hade VM 2003.

- Vi vet inte ännu men det har antytts att Kina kanske också söker, säger Ulf.

Hinner en bra ansökan att bli klar på de få timmar som återstår?

- Ja, det är jag säker på. Nu är det de stora linjerna som ska med, sedan kan den kompletteras efter hand med detaljerna.

Och även om förbundsdirektör Nilsson officiellt kliver ut från förbundskansliet på Lugnet i morgon så kommer han finnas med och hjälpa till om det behövs även i fortsättningen.

- Ja, jag försvinner ju inte bara för att jag lämna det hör jobbet. Vill man ha min hjälp så ställer jag naturligtvis upp.

Mer läsning

Annons