Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen till skid-VM

Annons

Som tidningen tidigare berättat kommer Falun/Borlänge ansöka om att anordna skid-VM 2013.

Skidförbundet och Borlänge kommun har lämnat klartecken. Nu väntar man bara på tummen upp från de andra finansiärerna: Falu kommun, länsstyrelsen och Region Dalarna.

- Det vi jobbar på just nu är att ta fram materialet till ansökan, berättar Jan Palander på Svenska skidförbundet.

Det arbetet väntas vara klart innan VM i Sapporo som inleds den 22 februari. Innan det är man förtegen från förbundets sida vad den kommer att innehåll.

- Vi vill inte gå ut med det innan det är klart. Men vi jobbar med att ta fram ett tema som ska vara lockande och som marknadsför mästerskapet på bästa sätt, berättar Palander.

Att lämna in en ansökan kostar 900 000, till det kommer marknadsföringskostnader på 600 000. Den totala summan på 1,5 miljoner delar de fem parterna lika på enligt planen.

Även om ansökan inte ska lämnas in förrän sista april kommer marknadsföringsarbetet att gå på högvarv under våren.

- Världscuptävlingarna i Falun och även i Stockholm kommer vi att använda för att berätta och beskriva vad vi vill uppnå, så då är kampanjearbetet i full gång, säger Palander.

Målgruppen för kampanjandet är internationella skidförbundets, FIS, styrelse.

För om det går vägen kommer en kommitté på sju till åtta man att besöka de kandiderande orterna i september.

- De gör en inspektionsturné då de ska se att vi uppfyller alla krav som finns på banor, boende, transporter, mediaservice och liknande.

Efter detta insamlande av material kommer FIS styrelse till sist att besluta om vilka som får arrangera VM i slutet av maj 2008.

Även om FIS gått ut med att man inte vill att kampanjerna ska "omgärdas av för mycket påverkan" kommer svenska skidförbundet att göra allt för att få mästerskapet på svensk mark.

- Det handlar ju mycket om politik. Vi kommer att ha med oss materialet och försöka påverka på alla sätt vi kan, säger Palander.

Senast det var skid-VM på svensk mark var 1993 då Falun arrangerade mästerskapen. Den här gången kommer dock ett eventuellt mästerskap att delas mellan Falun och Borlänge.

- Mästerskapet är större nu, dess-utom finns förstås ett intresse av att sprida kostnaderna. Sedan är det en möjlighet för Falun och Borlänge att bygga broar och marknadsföra sig som en region, förklarar Palander.

STEFAN ÅBERG

Mer läsning

Annons